Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mélynyomásos stimuláció (DPS) hatása az alvásminőségre

A mélynyomásos stimuláció (DPS) hatása az alvásminőségre

Az alvásminőség javítása évezredes emberi törekvés, melynek modern megközelítése a mélynyomásos stimuláció (DPS) alkalmazása. A DPS egy terápiás technika, amely a testre gyakorolt nyomáson keresztül elősegíti a relaxációt és javítja az alvásminőséget.

Kutatások bizonyítják, hogy a DPS jelentős segítség lehet az alvászavarok kezelésében, a stressz és szorongás csökkentésében, valamint az általános jóllét elősegítésében.

Mit jelent a mélynyomásos stimuláció?

A mélynyomásos stimuláció egyfajta érzékszervi terápia, amely a test különböző részeire gyakorolt nyomás révén segít az idegrendszer megnyugtatásában. Ez a nyomás lehet:

 • egy szoros ölelés
 • masszázs
 • határozott simogatás
 • vagy akár egy súlyozott takaró 

A DPS során két fő idegrendszer van a középpontban: a paraszimpatikus és a szimpatikus idegrendszer.

A vegetatív idegrendszer paraszimpatikus rendszere felelős az önkéntelen funkciók szabályozásáért, mint például a szívverés, pulzusszám, vérnyomás, légzés és az emésztés. A mélynyomásos stimuláció fokozza a paraszimpatikus aktivitást, és segít lelassítani a test számos nagy energiájú funkcióját.

A vegetatív idegrendszer szimpatikus összetevője felelős a stresszhelyzetekre adott „üss vagy fuss” (angolul fight or flight) válaszért. Ilyen például a fokozott adrenalin termelés például baleset esetén, vagy más vészhelyzetben. A mélynyomásos terápia csökkenti az „üss vagy fuss” szimpatikus idegrendszeri aktivitást. Egyúttal aktiválja a paraszimpatikus idegrendszer „pihenés és emésztés” válaszát, mely visszatéríti a testet a nyugalmi állapotba a stresszreakció után.

A mélynyomásos stimuláció hozzájárul a dopamin és a szerotonin, azaz a két jó közérzetést felelős hormon termelődéséhez. Ezek a hormonok segítenek a stressz csökkentésében és elősegítik a nyugodt állapot elérését. E mellett a DPS csökkenti a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét is, ami tovább erősíti a relaxációs választ.

Ezért a mélynyomásos terápia rendkívül nagy segítség lehet:

 • alvászavarok esetén
 • szorongás, aggodalom, félelmek esetén
 • az autizmussal élők, és a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral (ADHD) diagnosztizáltak esetén
 • poszttraumás stressz esetén 
 • krónikus fájdalommal élőknek

Kutatási eredmények

A DPS hatékonyságát számos tudományos kutatás támasztja alá, például itt, itt és itt

Gyakorlati alkalmazása többféle módon is történhet

1.    Súlyozott takaró használata alváshoz

Ezek a takarók nehezebbek a szokásosnál, a bennük lévő súly töltet pedig egyenletes nyomást gyakorol a testre, ami segíthet relaxálni és mélyebben aludni. Használatuk elősegítheti a stressz és szorongás csökkentését, valamint javíthatja az alvás minőségét.

2.    Kompressziós ruházat viselése

A kompressziós pólók, zoknik, és egyéb ruhadarabok szorosan illeszkednek a testhez, biztosítva a mélynyomásos stimuláció előnyeit a nap folyamán. Ezek különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik folyamatosan szükségét érzik a nyomásnak, hogy nyugodtak és fókuszáltak maradjanak.

3.    Nehezített mellények, súlymellények

Működési elvük a súlyozott takaróhoz hasonlít, viszont állandó viselet lehet bármilyen napközbeni tevékenység mellett.

4.    Masszázs

A mélyszöveti masszázs technikái erős nyomást alkalmaznak a test izmain, elősegítve az izmok ellazulását és a stressz csökkentését. Ez a fajta masszázs különösen hasznos lehet a krónikus fájdalommal élők számára.

5.    Terápiás lovaglás

Bár nem közvetlenül alkalmaz mélynyomásos stimulációt, a terápiás lovaglás során a lovas testének mozgása nyomást gyakorol a medencére és alsó testre, ami segíthet az érzékelés feldolgozásában és a testtudatban.

6.    Háziállatok

Sokan nem is gondolnánk, de kedvenc házállatunk súlya az ölünkben, a testünkön szintén a mélynyomásos stimuláció egyik formáját testesíti meg, annak pozitív hatásaival.

A mélynyomásos terápia pozitív hatásai

 • mélyebb, pihentetőbb alvás
 • fokozott fókusz / figyelem
 • csökkenő szorongás / stressz 
 • javuló test és tértudatosság
 • javuló koordináció

A mélynyomásos stimuláció (DPS) tehát egy tudományosan megalapozott módszer az alvásminőség javítására, a stressz és szorongás csökkentésére. A DPS alkalmazása, egyszerű, mégis hatékony eszköz lehet azok számára, akik jobb alvásminőségre és általános jó közérzetre vágynak. Az említett kutatások és a pozitív visszajelzések egyértelműen bizonyítják a DPS előnyeit, így érdemes megfontolni e terápiás módszer beillesztését a mindennapjainkba.

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.  enlightened

Tartalomhoz tartozó címkék: álmatlanság pihentető alvás