Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Súlyozott takarók

A súlyozott takaró egy olyan alvás terápiás eszköz és kiegészítő, amely a testet körbeölelő finom nyomással jelentősen csökkentheti a szorongást és a stresszt, ezáltal elősegítve a nyugodt, pihentető alvást, a különféle okból fennálló alvászavarok kezelését, vagy megszüntetését.

Kutatások szerint természetes módon növeli a szerotonin és melatonin termelését a testben, egyúttal a stressz hormon termelését csökkenti. Alvás közben a súlyozott takaró alá bújva mély biztonságérzetet és nyugalmat kelt. Könnyebbé válhat az elalvás, az éjszakai átalvás és kipihenten ébredünk.

Ez a különleges öko-tex pamutból készült súlyozott takaró gyermekek és felnőttek számára egyaránt elérhető webáruházunkban. Továbbá speciális - a takaró kezelését megkönnyítő - huzatot is találsz kínálatunkban!

Nézd meg választékunkat, illetve olvass további hasznos információkat lentebb, illetve a termékoldalakon!

Rendezés:

Miben különbözik a súlyozott takaró a hagyományos paplanoktól?

hagyományos paplan és súlyozott takaró közötti különbségek

A súlyozott takaró töltetében egy extra súly réteg kerül elhelyezésre. A réteg célja, hogy plusz nyomást gyakoroljon a testre / bőrre, ezáltal enyhítse a szorongást, nyugtalanságot, bizonyos betegségek és rendellenességek kellemetlen tüneteit. A hatás úgynevezett mélynyomásos stimuláción alapul. Célja, hogy segítse a jó közérzetért felelős hormonok (szerotonin, oxitocin és melatonin) természetes termelődését, egyúttal csökkentse a stresszhormon előállítását a szervezetben. Ily módon összességében támogassa a test és lélek ellazulását, relaxációt, a mély és pihentető alvást.  

A hagyományos paplanokat általában szintetikus anyaggal, vagy tollal töltik meg, és többféle verzióban választhatók (téli, nyári, vagy négy évszakos). A súlyozott takaró esetében ezzel szemben a töltet magja egy hipoallergén, homokszerű finomságú üveggyöngy réteg, mely egyrészt biztosítja a megfelelő nagyságú alvásterápiás súlyt, másrészt csökkenti a forgolódást, ezáltal enyhítve a nyugtalan alvást. A súlyozott takaró felépítésének köszönhetően télen-nyáron használható, úgynevezett négy évszakos kivitel.

Mik a webáruházunkban kapható súlyozott takarók főbb jellemzői?

MORGEN súlyozott takarók anyaga, jellemzői

 1. Takaróink természetes, környezetbarát és öko-tex minősítéssel rendelkező alapanyagból készülnek. 
 2. Nem használunk műanyagot, a terápiás súlyt biztosító töltet hipoallergén üveg granulátumból áll. 
 3. A súly stabilan tartását és megfelelő eloszlását a takaró speciális 7 rétegből álló kialakítása, valamint az erős varrás biztosítja, így a töltet nem mozdul el, nem "vándorol" a takarón belül, és nem szivárog ki belőle. 
 4. A takaró szélén elhelyezett hurkok lehetővé teszik annak huzathoz való stabil rögzítését. A kapcsolódó rögzíthető huzatok szintén kaphatók áruházunkban. 
 5. Széleskörű súly- és méret választékkal állunk rendelkezésre mind gyerekek, mind pedig a felnőttek részére az egyedi testsúly, valamint gyermekek esetén életkori adottságokhoz igazodva. 
 6. Gyártónk több tízezer legyártott takaró tapasztalatával rendelkezik, Európai áruházláncok referenciájával. Takaróink gyártója a következő tanúsítványokkal is rendelkezik: CE (mely igazolja, hogy a takaró megfelel az uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak), ISO, OEKO-TEX STANDARD 100
 7. A hét rétegű varrási technológia, valamint a természetes, környezetbarát alapanyagok garantálják a takaró megfelelő átszellőzését, valamint az ideális hőmérsékletet télen-nyáron.

Milyen hatással lehet a súlyozott takaró használata az alvásra?

Súlyozott takarók pozitív hatásai

Legszembetűnőbb hatása a szorongás, nyugtalanság és stressz enyhítése, csökkentése. A hagyományos takarókhoz képest előnye, hogy alvásterápiás kiegészítőként enyhíti a feszültséget, nyugtatólag hat a testre és a lélekre. Nemcsak az elalvást segítheti, hanem a mély alvásfázis megfelelő fenntartását is. Mindez pedig hozzájárulhat a napközbeni energiaszint növeléséhez, a figyelem és koncentráció, valamint a megfelelő teljesítmény fenntartásához.

A takarók hatásosságát több tanulmány is bizonyítja, az egyik legfrissebb tudományos tanulmány* arra a következtetésre jutott, hogy a súlyozott takarók hatékonyan kezelik az álmatlanságot többek között a depresszióban, bipoláris zavarban, generalizált szorongásos zavarban és ADHD-ban szenvedő betegeknél. Ez a tanulmány az első placebo-kontrollos vizsgálat a területen. Az eredmények a következő pozitív hatásokat mutatták azoknál a betegeknél, akik súlyozott takarót használtak:

 • Jobb minőségű alvás
 • Fokozott fizikai aktivitás a nap folyamán
 • A fáradtság, a depresszió és a szorongásos zavarok tüneteinek csökkenése

*forrás és bővebb információ: https://europepmc.org/article/med/32536366

Mivel a súlyozott takarók javíthatják az alvást, és segíthetnek feloldani a szorongást és a nyugtalanságot, Svédországban több mint 15 éve használják az egészségügyben például neuropszichiátriai károsodásban szenvedő gyerekek és súlyos alváshiányban szenvedő felnőttek esetén is.

Mely tünetek, rendellenességek és betegségek esetén ajánlott?

Ajánlott esetek, javallatok súlyozott takarókhoz

Magyarországon a nehezített takarók használata viszonylag új keletű jelenség, külföldön már régebb óta használják. Vizsgálatok kimutatták és a vásárlói vélemények is megerősítették, hogy a súlyozott takarók használata pozitív hatással lehet a következő rendellenességek és betegségek kezelésére:

 • Alvászavarok, álmatlanság
 • Stressz, feszültség
 • ADD és ADHD
 • Autizmus spektrumzavar
 • Szenzoros integrációs zavar
 • Asperger szindróma
 • Nyugtalan láb szindróma
 • Kemoterápia által okozott alvászavarok
 • Menopauza
 • Alzheimer kór, Parkinson kór

Miért fontos a megfelelő alvásminőség?

Mindennapjaink során stresszt okozhat bármilyen veszélyhelyzet, fenyegetettség, vagy egyszerűen csak a hétköznapi emberi kapcsolatok során kialakuló konfliktusok, mint például munkahely, család, párkapcsolat. A mai felgyorsult világ szintén jelentős hatással van nyugalmunkra: a tömeg, a telefon képernyőjén megjelenő folyamatos értesítések, a közösségi média állandó jelenléte károsan hat rá. Egyre kevesebb dolog van, ami nem okoz tartós stresszt az életünkben. Ha hosszú ideig ki vagyunk téve ennek, a káros hatásokat előbb vagy utóbb testünk és lelkünk is megtapasztalja, számos betegség kialakulásához vezethet. A legelső tünet a kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás, mely jelentősen befolyásolja napközbeni munkavégzésünket, koncentráló képességünket, és hatékonyságunkat. A krónikus alváshiány már rövid távon is negatívan hat a memóriára, koncentrációra, később pedig számtalan egészségügyi problémához vezethet, mint például a magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, szívbetegségek.

A súlyozott takaró testet körbeölelő mélynyomásos terápiás hatása támogatja az ellazulást, mély álomba merülést, valamint a zavartalan éjszakai átalvást. A takaró súlya által keltett nyomás olyan kellemes érzés, mint egy melengető, puha ölelés.  heart

További hasznos tanácsok elalváshoz:

A súlyozott takaró beszerzésével már egy határozott lépést tehetsz az alvásminőséged és egészséged javítása felé. E mellett az alábbi dolgokra érdemes kiemelten figyelned:

 • Feküdjünk le időben, lehetőleg időzítsük az éjszakai alvásunkat este 10 és reggel 6 óra közé,
 • Kerüljük a kék fényt kibocsátó elektromos eszközök használatát lefekvés előtt 1-2 órával: TV, okos telefon, számítógép, laptop,
 • Mindig friss levegő legyen a hálószobában,
 • Legyen teljes sötétség a megfelelő szintű melatonin termelődéshez,
 • Megfelelő külső alvási hőmérséklet (ajánlott a hálószobát 18-21 fok között tartani),
 • Kerüljük a szervezetünket felpörgető italokat: energiaital, alkohol, kávé, kóla, fekete és zöld tea, stb.,
 • Időzítsük a vacsorát lefekvés előtt 2-3 órára, és könnyen emészthető ételeket fogyasszunk,
 • Ne sportoljunk közvetlen lefekvés előtt, mert a fizikai aktivitás is felpörgeti a szervezetünket,
 • Helyezzük magunkat kényelembe, válasszunk megfelelő alátámasztású matracot és párnát, illetve alvást segítő takarót