Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

MORGEN Blankets súlyozott takaró - Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan működik a MORGEN Blankets súlyozott takaró?

A MORGEN Blankets takaró a súlyozott takarók egy új generációs, továbbfejlesztett változata. A terápiás hatást nyújtó súly töltet nálunk különleges, zónázott eloszlásban helyezkedik el, melynek előnyei:

 • A súly valóban a testre, azaz a takaró középső részeire egyedi módon, zónázottan koncentrálódik.
 • Az enyhébb súlyozású részek gondoskodnak arról, hogy ne a takaró széleit, a matracot, vagy a nyakat nyomja a súly, hanem ténylegesen ott fejtse ki hatását, ahol az a leghatásosabb.
 • A könnyű és nehezebb zónákon belül egyenletes eloszlást alakítottunk ki, mely biztosítja, hogy a test különböző pontjaira épp a megfelelő nyomás nehezedjen.

A MORGEN Blankets takarók ideálisan a saját testsúlyod 8-12% át teszik kiNyugtató, mélynyomásos hatása egy testet átölelő meleg öleléshez hasonlít. Ellazít, védelmet és nyugalmat sugároz. A MORGEN Blankets alkalmazása során szervezet a jó közérzetért és a jó alvásért felelős hormonok termelését fokozza. Tudományosan alátámasztottan segítheti a jobb alvást. 

Miben különbözik a MORGEN Blankets a többi súlyozott takarótól?

enlightenedÜveggyöngy töltet a jobb közérzetért: néhány más takaróval ellentétben a műanyag töltet helyett antiallergén, légáteresztő, homokszem finomságú üveggyöngy réteg biztosítja a terápiás súlyt. 

enlightenedKisebb súly-kamrák: más takarókhoz képest kisebb, 10x10 cm-es kamrák segítenek a súly egyenletesebb, és sűrűbb, hatékonyabb eloszlásában.

enlightenedKörnyezetbarát anyagok: a paplan kizárólag természetes anyagokból, és öko-tex tanúsított pamutból készül.

enlightenedCsak nálunk 8 hurok a stabil tartásért: a paplan 8 csatlakozási ponttal rendelkezik, mellyel a huzathoz lehet rögzíteni. Ezzel könnyebb biztosítani, különösen a nagyobb súlyú takarók esetén, hogy ne forogjon el alvás és használat közben, hanem pontosan ott maradjon, ahol kell.

enlightenedKinézete és tapintása kiemelkedő

Legfontosabb prioritásunk a lehető legmagasabb minőség biztosítása! A MORGEN Blankets takaró hosszú távú befektetés, és úgy készült, hogy kibírja a napi használatot. Ezt a takarót pontosan erre a célra terveztük – mindennapi használatra és mindennapi szükségleteidre.

Hogyan válasszam ki a megfelelő súlyt?

A MORGEN Blankets takarók széles súlyválasztékban, felnőttek számára 5, 7, és 9 kilogramm súlyban, gyerek részére pedig 2,3 és 4 kilogramm súlyban kaphatók.

Általánosságban az ökölszabálynak számító 8-12% kapcsán alábbi elvek követését javasoljuk.

Aki először használ súlyozott paplant, annak javasolt a testsúly maximum 10%-hoz legközelebb eső súlyt választania. Két méret között középen lévők esetén inkább javasoljuk a könnyebb súly választását, kivéve, ha biztosak abban, hogy a nehezebb paplanokat részesítik előnyben.

A nagyobb súlyú paplanok esetén azt is javasoljuk figyelembe venni, hogy ezeknek a súlyoknak a mozgatása már komolyabb fizikai erőt is igényel, így akinek ez gondot okozhat bármilyen oknál fogva, annak érdemesebb lehet inkább alacsonyabb súlyt választani.

Másik szempont, amit érdemes megfontolni, hogy komolyabb, vagy régóta tartó alvási problémák esetén indokolt az inkább nagyobb, míg enyhébb alvási problémák esetén elegendő a könnyebb paplan választása.

Milyen tudományos kutatások, eredmények születtek a súlyozott takarók hatásosságára vonatkozóan?

A súlyozott takarókat évek óta alkalmazzák külföldön, főként a Skandináv országokban az orvosi szektorban nagy sikerrel. A terápiás takarók segíthetnek az alábbi rendellenességekben, fogyatékosságokban és tünetekben szenvedőknek:

 • Álmatlanság és egyéb alvászavarok
 • Stressz és kiégés 
 • Szorongás (pl. pánikrohamok) 
 • Depresszió 
 • ADD és ADHD 
 • Autizmus és Asperger-szindróma 
 • Nyugtalan lábak Szindróma (RLS) 
 • Pszichológiai és fizikai feszültség 
 • Alzheimer- és Parkinson-kór 
 • Demencia 
 • Érzékszervi zavarok

A kapcsolódó kutatások és eredmények az alábbi linkeken elérhetők nagy terjedelemben:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=weighted+blanket

https://europepmc.org/search?query=weighted%20blankets

Hogyan használhatom a MORGEN Blankets takarót?

A MORGEN Blankets paplant ugyanúgy használhatod, mint egy normál takarót vagy paplant. A különbség a hozzáadott súlyban rejlik. Használhatod éjszaka az alváshoz, vagy a tested bizonyos részein, például a vállak vagy a lábak ellazításához. Elsősorban éjszaka, az alvás javításához, a gyakori ébredések, forgolódás megakadályozására ajánlott.

Extra tipp: sokan használják a test köré tekerve kellemes relaxációs nehezékként a kanapén való üldögéléshez, olvasáshoz, tévé nézéshez is. Utóbbi segít jobban ráhangolódni az alvásra, ellazít már az ágyba bújást megelőzően!

Nincsenek igazán szabályok a súlyozott paplan használatában, sem rendszeresség, sem a használat helye tekintetében. A legtöbben minden este használják a súlyozott paplanjukat, de vannak olyanok is, akik csak akkor veszik elő, ha kicsit nyugtalanabbnak, éberebbnek érzik magukat, és nehezen alszanak el.

A használat időhossza is lehet teljesen rugalmas. Ha először használsz súlyozott paplant, javasoljuk, hogy kezdetben rövidebb időközönként alkalmazkodj a súlytöbblethez (különösen igaz ez a nagyobb súlyú paplanokra). Ahogy a test hozzászokik a súlyhoz, fokozatosan növelhető az idő. A súlytöbblethez való alkalmazkodás a legtöbbeknél azonnal megtörténik, míg másoknál néhány napig, vagy hétig eltarthat.

Használhatják gyerekek a MORGEN Blankets takarót?

A gyermeknek készített súlyozott takarónk egy tökéletes terápiás kiegészítő lehet a gyerekeknél fellépő alvászavar enyhítésére. A gyermek testére nehezedő súly izomlazítóként aktiválja a test természetes relaxációs válaszát. A takarók hatásosságát gyermekek esetében is több tanulmány igazolja. 

A súlyozott takaró gyerekek számára 2 éves kortól ajánlott otthoni vagy óvodai használatra. Súlya optimálisan a gyermek testsúlyának 8-12%-a. Az ajánlott súlytáblázat a kategória oldalon található.

Könnyen megszokható az extra súly?

Már az első pillanattól élvezheted a takaró pozitív hatásait akár hosszabb, akár rövidebb ideig használod. A takaró előnyeit többféle módon is élvezheted: leginkább alvás közben, de akár pihentető nehezékként is a kanapén üldögéléshez, relaxációhoz, tévénézéshez, vagy olvasáshoz.

Lehet, hogy azonnal egész éjjel magadon akarod tartani ezt a különleges paplant, ám a legtöbb embernek az alábbi 4 fázis szükséges a nagyobb súlyhoz való fokozatos és teljes hozzászokáshoz, alkalmazkodáshoz.

Használhatom a takarót forró nyári éjszakákon? Nem lesz túl meleg?

A súlyozott paplan 4 évszakos, azaz egész évben használható kivitelben készül. Az egyéni ízlés és preferenciák azonban itt is meghatározóak lehetnek. Ezért áruházunkban kapható extra huzat pamut és minky változatban is.

Amennyiben a melegebb ágyneműt részesíted előnyben, mindenképp válassz a paplanod mellé Minky huzatot, mely egy pihe-puha réteget ad hozzá, és garantálja, hogy még a leghidegebb télen se fázz éjjel a paplan alatt. Nyáron és enyhébb időben pedig az öko-tex tanúsítványú pamut huzat gondoskodik a paplanod védelméről.

Csak speciális huzattal használható a MORGEN Blankets takaró?

Természetsen nem. A MORGEN Blankets takarók, mint bármely más súlyozott takaró, használhatók normál bolti huzattal is, a méretegyezőségre figyelve.

Több vásárlónk elsőre nem is választ egyedi huzatot a takaróhoz, hanem csak később dönti el, hogy az általa választott súlyhoz van-e szüksége a kezelést megkönnyítő huzatra. Vannak olyan vásárlóink is, akik visszatérnek, és több huzatot is rendelnek utólag.

Az áruházunkban kapható speciális, rögzíthető huzatok összességében megkönnyítik a takaró kezelését, stabilan tartását. 

 • 8 ponton rögzíthetők a paplanhoz, így az nem mozog el a huzatban a mindennapi használat során
 • A huzat hosszabb oldalán helyeztük el a rejtett cipzárt, így könnyebben ráhúzható a takaróra a legszélesebb nyíláson keresztül. 

A Minky huzatot a fázósaknak, vagy a hidegebb évszakokra, míg a pamut huzatot a kevésbé fázósaknak, vagy melegebb időben ajánljuk. 

Hogyan moshatom a MORGEN Blankets takarót?

A súlyozott paplanokat ajánlott huzattal használni, így csökken a mosási szükséglete, mivel a huzat sokáig megvédi a szennyeződéstől. A takaróhoz gyártott huzatjaink a bevarrt címkének megfelelően maximum 40 Celsius fokon moshatók.

A MORGEN Blankets takaró maga mosógépben mosható 40 Celsius fokon, kézi mosó programon, vagy a kényes ruhákhoz ajánlott kímélő programon. Fontos, hogy kizárólag alacsony fordulatszámon mosható és centrifugálható! Ez biztosítja a töltet és a súly megfelelő kezelését, hogy az sokáig hatékony társ lehessen a jobb éjszakákban.

A mosógép maximális terhelhetőségét minden esetben figyelembe kell venni, ebbe bele kell, hogy férjen a takaró súlya. Extra tippünk: más ruhadarabokkal együtt mosd, melyek kímélik a mosógép dobjában forgó takarót.

Van-e garancia, ha valami elromlik?

A minőségre és tartósságra garanciát vállalunk! A hosszú élettartamot speciális 7 rétegből álló kialakítás, valamint erős varrás biztosítja.

A vásárlóink elégedettsége a fő prioritásunk! 12 hónapos garanciát vállalunk, hogy az anyag- vagy gyártási hibákból adódóan minden javítást, vagy cserét ingyenesen elvégzünk.

Mindenki számára biztonságos a MORGEN Blankets takaró?

Ne aggódj, takaróink használata teljesen biztonságos. A súlyozott paplan használatának általában véve is nagyon kevés kockázata van.

Nem javasoljuk azonban használatát csak orvosi konzultációt követően az alábbi esetekben:

 • A takarót önállóan mozgatni nem képes gyermekek és felnőttek számára
 • Csökkent vagy károsodott a szív-, és tüdőkapacitás
 • Bármilyen okból fennálló légzési nehézségek esetén
 • Csökkent izomműködés esetén
 • Fekélyre való fokozott hajlam esetén
 • Klausztrofóbiára való hajlam esetén
 • Terhesség esetén szintén konzultálj orvosoddal!

Mit tartalmaz a csomag, ha megrendelem a takarót?

A rendelt termékektől függően a csomagban az alábbiakat találod:

 • A megrendelt súlyozott paplan, vagy paplanok
 • A megrendelt takaró huzat
 • Minden súlyozott takaróhoz külön újra felhasználható táróló táska
 • Katalógus, és részletes útmutató a paplan használatához, kezeléséhez
Rendezés: