Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az oxigénhiány tünetei – avagy a horkolás rejtett veszélyei

Az oxigénhiány tünetei – avagy a horkolás rejtett veszélyei

Ne hagyd figyelmen kívül és ne bagatellizáld el az alvási zavarokat, a horkolást, vagy ha az oxigénhiány tüneteit érzed magadon! Az oxigénhiány nem csupán egy elvont fogalom, hanem egy valós egészségügyi kockázat, amely komoly tünetekkel, és még komolyabb következményekkel járhat.

Az egészséges légzés alapvető fontosságú az általános jóllét szempontjából, ezért fontos felismerni, ha az oxigénhiánnyal kapcsolatos tüneteket észlelsz magadon. Cikkünk segít jobban megérteni az oxigénhiány tüneteit és a horkolás okozta veszélyeket. 

Mi is az oxigénhiány?

Az oxigénhiány lényegében az oxigén szintjének csökkenése a vérben vagy az emberi test egyéb szöveteiben. Ez komoly problémákhoz vezethet, mivel az oxigén elengedhetetlen az élet fenntartásához. Az oxigénhiány lehet átmeneti vagy krónikus, és számos kiváltó okkal járhat, köztük légzési rendellenességekkel vagy környezeti tényezőkkel.

Az oxigénhiány tünetei

 1. Légzési nehézségek: Az egyik leggyakoribb tünet az oxigénhiányra a légszomj vagy a nehéz lélegzés. Úgy érezheted, hogy nem kapsz megfelelő mennyiségű levegőt, vagy nem tudsz eléggé mélyen lélegezni.
 2. Szédülés és zavartság: Az agy oxigénhiánya szédülést, zavartságot és akár eszméletvesztést is okozhat. Ne bagatellizáld el ezeket a jeleket, mert súlyos következményekkel járhatnak.
 3. Gyengeség és fáradtság: Az oxigénhiány miatt a test nem képes megfelelően működni, ezért fáradtnak és kimerültnek érezheted magad, akár egy rövid séta vagy lépcsőzés után is.
 4. Horkolás és alvászavarok: Sokan nem tudják, hogy az állandó horkolás nemcsak zavaró zaj, hanem az oxigénhiány kiváltója is lehet. Az alvási apnoé, amelyet gyakran horkolással társítanak, komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában.
 5. Szívritmuszavarok: Az oxigénhiány befolyásolhatja a szívritmust és szívverést, ami szívproblémákhoz vezethet.
 6. Szívdobogásérzés vagy szorongás: Az alacsony oxigénszint szorongást vagy szapora szívdobogást okozhat, különösen stresszes helyzetekben vagy fizikai aktivitás közben.
 7. Fejfájás: Az agy oxigén hiánya fejfájást vagy migrént is okozhat, mivel az agyi vérellátás zavart szenved.
 8. Bőr- és nyálkahártya elszíneződés: Az oxigénhiány miatt a bőr és a nyálkahártyák kékesre vagy sápadtra válhatnak, különösen a száj és az ujjak körül.

Ezek a tünetek fontos jelzései lehetnek az oxigénhiánynak, ezért fontos, hogy figyelj rájuk és ne hagyd figyelmen kívül azokat.

A horkolás és az oxigénhiány kapcsolata

A horkolás nem csupán egy bosszantó zaj, amely zavarhatja a párodat. Komoly kockázata az alvás során, horkolás közben fellépő légzészavar által okozott oxigénhiány. 

Az alvási apnoé egy alvászavar, amelynek során az érintett személy légzése ismétlődően, az éjszaka folyamán többször, akár több százszor, és viszonylag hosszabban (10 másodpercet meghaladóan) megszakad alvás közben. Ez a légzési szünet megakadályozza az oxigén megfelelő bejutását a tüdőbe és az agyba.

Az oxigénhiány és az alvási apnoe időben történő felismerése és kezelése segíthet megelőzni az oxigénhiány súlyos következményeit, például a szívbetegségeket vagy az agykárosodást.

Mit tegyél, ha az oxigénhiány tüneteit észleled magadon?

Ha rendszeresen horkolsz, vagy észlelsz alvászavarokat, fontos, hogy ismerd fel, és fordulj orvoshoz!

Ha nem szeretnél szakcentrumba befeküdni egy egész éjszakára költséges vizsgálatra, vagy időpontra várakozni, már otthonodban is elvégezheted az éjszakai légzéskimaradás, és a pulzus vizsgálatát, és felismerheted, ha fennál az alvási apnoe gyanúja. Vannak olyan alvásfigyelő eszközök, melyek egész éjjel, sőt nappal is mérik a pulzusszámot, véroxigénszintet, az éjszakai alvási szakaszokat, az alvás közbeni mozgást és forgolódás. Sőt adataidat szakorvosnak is továbbíthatod!

Go2Sleep alvásmonitor

Viatom o2 pulzoximéter gyűrű

Ha nincs komoly probléma, mindössze valamilyen okból fennálló gátolt orrlégzés miatt nem kapsz rendesen levegőt, segítségedre lehetnek:

 • az orrtapaszok kívülről nyitják az orrszárnyakat
 • az orrtágítók hatékonyan tágítják az orrjáratot
 • az orrgyűrűk szintén belülről segítenek megnyitni a légutakat

Ha pedig tüneteid hátterében nem áll komolyabb probléma, mindössze szájlégző vagy, a különféle szájtapaszok segíthetnek a helyes orrlégzés felé terelni.

Ne feledd!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.    enlightened

Tartalomhoz tartozó címkék: horkolás