Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyugtalan alvás gyerekeknél: okok, tanácsok és megoldások

Nyugtalan alvás gyerekeknél: okok, tanácsok és megoldások

Biztosan sokunknak ismerős a helyzet, amikor kisgyermekünk éjszakánként nyugtalanul alszik, álmatlanuk forgolódik, vagy az egész ház csendje felborul a gyereksírás miatt. Nem vagyunk ezzel egyedül. Sok szülő szembesül ilyen kihívással, a legfontosabb, hogy ne hibáztassuk magunkat!

Jó tudni, hogy a gyerekek alvási szokásai változóak lehetnek, és ezek a változások általában átmenetiek. Az első lépés az, hogy megértsük, mi állhat a nyugtalan alvás hátterében. Ezért ebben a cikkben megosztunk néhány gondolatot és tanácsot arról, hogy mit tehetünk, ha a gyermekünk nyugtalanul alszik.

A nyugodt és pihentető alvás nem csak a gyermek fejlődése szempontjából elengedhetetlen, de a szülők saját életminőségét is meghatározza.

Milyen okok állhatnak a nyugtalan alvás mögött gyerekeknél?

Fizikai kényelmetlenség

Gyakran előfordul, hogy a gyermekek azért alszanak nyugtalanul, mert valami fizikai kényelmetlenség zavarja őket. Lehet, hogy az ágyneműjük nem megfelelő, vagy éhesek / szomjasak.

Érzelmi tényezők

A gyerekek érzékenyek az érzelmi ingerekre. Szorongás, félelem vagy más érzelmi problémák is okozhatnak nyugtalan alvást.

Fejlődési ugrások

A gyermekek növekedése és fejlődése során időnként változások léphetnek fel az alvási szokásaikban. Például, amikor elkezdenek mászni vagy járni, új közösségbe kerülnek, az izgatottság miatt nehezebben alszanak el.

Környezeti tényezők

A zaj, a fény vagy a hőmérsékleti változások is befolyásolhatják a gyermekek alvását.

Alvászavarok

Néhány gyermeknél alvászavarok, például álmatlanság vagy alvajárás, okozhatják a nyugtalan alvást.

Tanácsok a nyugtalan alvás kezelésére

Alakíts ki gyermeked számára megfelelő alvási környezetet!

Elalvás előtt a szoba legyen nyugodt, sötét és csendes. Gondoskodj arról, hogy a gyerekágy és ágynemű kényelmesen legyen. Válassz megfelelő méretű és anyagú matracot. Figyelj arra is, hogy a szobában megfelelő hőmérséklet legyen.

Alakíts ki egy nyugtató, relaxáló elalvás előtti rituálét!

Hozz létre egy esti rutint, amely segít a gyermeknek átállni az alvásra. Tartsd magatokat ugyanahhoz az elalvási időponthoz minden este. A gyerekek számára kiemelkedően fontos a stabil napirend! 

Próbálj ki természetes, alvás segítő megoldásokat gyermeked alvásának támogatására!

Az alvásterápiás súlyozott takarók hatásosságát tanulmányok igazolják gyermekek esetében is. Segít a gyerekeknek elalvás előtt lecsengeni, a gyermek testére nehezedő súly csökkenti a forgolódást, növeli a melatonin szintet. Bővebb információ itt olvasható: súlyozott takaró gyerekeknek.

Ha gyermeked zaj miatt nem tud aludni, kipróbálhatod a kifejezetten gyerekek részére kifejlesztett füldugókat, melyek segítenek kizárni a gyermek álmát zavaró zajokat. 

A gyermek nyugtalanságának csökkentésére, figyelmének elterelésére kiváló megoldás a gyerekek, sőt babák esetén is alkalmazható fehér zaj készülék.

A gyerekszobában is jó szolgálatot tehetnek az alvást segítő különféle illóolajok, párologtatók. Például a levendula.

Vezess alvásnaplót!

Kezdj el vezetni egy alvásnaplót, amelyben feljegyzed, mikor és mennyit alszik a gyermeked, valamint az esetleges változásokat az életében. Ez segíthet az ok-okozati összefüggések felismerésében.

Támogasd gyermekedet érzelmileg mindenben!

Beszélgess vele rendszeresen arról, hogy mi aggasztja vagy nyugtalanítja. Biztosítsd őt arról, hogy mindig mellette vagy, és segíteni fogsz megoldani problémáit, amik aktuálisan nyugtalanítják.

Korlátozd az elalvás előtti tevékenységeket!

Elalvás előtt már kerüljétek a mobil telefont, a tévénézést vagy az elektronikus eszközök használatát, mivel ezek stimulálhatják a gyermeket és nehezíthetik az elalvást. Mutass példát, te magad is tedd le a telefont, kapcsold ki a tévét. Hidd el, nemcsak gyermeked, te is tapasztalni fogod a könnyebb elalvást.

Terápia és szakértői segítség

Ha viszont gyermeked nyugtalan alvása tartós problémává válik, és a fenti természetes megoldások nem hoznak javulást, érdemes orvossal konzultálni.

Ha az érzelmi problémák vagy szorongás okozzák a nyugtalan alvást, pszichológus vagy gyermekpszichológus segítségét érdemes kérni.

Szülőként mindannyian azt akarjuk, hogy gyermekünk nyugodtan aludjon és kipihenten ébredjen. Ne feledjük, hogy a türelem és a megértés kulcsfontosságú ebben az időszakban. Tegyük meg, amit tudunk, hogy segítsünk nekik ezen az úton.

Tudj meg többet az alvásról!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.    enlightened

Reméljük cikkünkkel hozzá tudtunk járulni a pihentető éjszakákhoz, és adtunk pár hasznos ötletet, tanácsot. Pihentető éjszakákat kívánunk mindenkinek!

Tartalomhoz tartozó címkék: álmatlanság alvászavar