Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A női horkolás okai – meglepő tények a háttérben, és testreszabott megoldások női horkolás ellen

A női horkolás okai – meglepő tények a háttérben, és testreszabott megoldások női horkolás ellen

A horkolást általában a férfiak problémájának tartjuk, és csak ritkán esik róla szó nők esetében. Ez részben jogos, hiszen sokkal több férfi horkol, mint ahány nő. Bár nem igazán nőies a téma, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy a kor előrehaladtával a horkolás egyre gyakoribbá válik a nők körében is.

De másképp horkolnak a nők? Nos, a válasz igen is, és nem is egyszerre. A női horkolás okai többnyire hasonlóak, mint a férfiak esetében, de meghúzódhat néhány csak a nőkre jellemző ok is a háttérben. Lássuk mik lehetnek ezek, és mit tehetünk ellenük!

Horkolás nőknél - tények és számok

A horkolás aránya a nők körében az életkor előrehaladtával jelentősen növekszik.

Míg a 30 év alattiak körében a horkolás nagyságrendileg csupán 5%-ot érint, addig a 30-50 éves korosztályban már jelentősen, 15-20%-ra emelkedik a horkoló nők aránya. A menopauzától kezdve pedig már majdnem ugyanannyi nőt érint, mint férfit (~40%).

A helyzet tehát összességében az, hogy a horkolás egyáltalán nem ritka a nők körében sem! A hölgyek azonban gyakran nem szívesen beszélnek erről a problémáról. Pedig a horkolás olyan veszélyes betegségeket is takarhat, mint a légzéskimaradással járó alvási apnoe. Éppen ezért fontos ledönteni a tabukat, és kellő figyelmet fordítani a női horkolás okaira és lehetséges megoldásaira is!

A női horkolás okai

Általános okok

A női horkolás okai a legtöbb esetben ugyanazok, mint a férfiak esetében. A légutak az orr, a száj, a garat, vagy a nyelv elváltozásai miatt beszűkülnek. Vibráció és rezgés indul el, ami végül horkoláshoz vezet. Erről bővebben a „Horkolás okai: a négy fő „bűnös”, és amit tehetünk ellenük” c. cikkünkben írtunk.

Életmódbeli okok

Az egészségtelen életmód nők esetében is súlyosbíthatja a problémát. A túlsúly, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek például elősegítik a légutak összehúzódását és erősítik, vagy gyakoribbá teszik a horkolást.

Hormonális okok

Ösztrogén

A női horkolás okai között szerepet játszó egyik fő hormonális tényező az ösztrogén szintje a szervezetben. Az ösztrogén az első számú női nemi hormon. Elsősorban a petesejt érését biztosítja, de támogatja a csontok, a kötőszövet és a bőr megfelelő állapotát is. Amennyiben az ösztrogén szintje csökken, a horkolás gyakoribbá válhat.

Szerotonin

A szerotonin, az agy boldogsághormonja többek között az izomzat erősségének és tónusának megtartásában is fontos szerepet játszik. Ha kevesebb ösztrogén áll rendelkezésre, akkor a szerotonin szintje is csökken. Ennek következtében az izomtónus is csökken, és a légutak lazábbá válnak, ami szintén horkoláshoz vezethet.

A változókor szerepe

A fenti két hormon hatása már megmagyarázza, hogy a menopauza beállta után miért emelkedik meg a horkolás aránya a nők körében. A menopauza során a petefészkek leállnak, és már nem, vagy pedig alig termelnek ösztrogént.

A korai petefészek-elégtelenségben szenvedők esetén ez az ösztrogénhiány sokkal korábban jelentkezik. Így már fiatalabb korban is megnövekedhet a horkolás kockázata.

Fogamzásgátló tabletták

Többen tapasztalhatják, hogy horkolni kezdenek, amikor fogamzásgátló tablettát kezdenek szedni. A jelenség szorosan összefügg a hormonháztartással, amelyet rövid távon a tablettában lévő hormonok zavarnak meg. Néhány napon belül a hormonháztartás normalizálódhat, ez pedig a horkolás csökkenésében is megmutatkozhat. Ha nem ez történik, érdemes lehet megfontolni egy másik gyógyszerre való váltást.

Horkolás terhesség alatt

A terhesség a hatalmas boldogság mellett számos kellemetlenséget is tud okozni, mint például vízvisszatartás, hangulati ingadozások, hőhullámok. Sajnos ezeken túl még a horkolás kockázatát is növelheti. A terhes nők körülbelül negyede rendszeresen horkol, főként a terhesség hetedik hónapjától kezdve.

Ennek legfőbb oka a terhességgel járó súlygyarapodás, különösen a nyak környékén megnövekedő zsírréteg, ami a légutak működésére lehet negatív hatással.

Orrnyálkahártya problémák is gyakran jelentkeznek terhesség alatt. A megnövekedett ösztrogén és progeszteron szint az orrnyálkahártyára is hatással van. Ha sérül az orr működése az az orrlégzés minőségét rontja, és horkolást idézhet elő.

Ritka esetben alvási apnoe szindróma alakulhat ki, amely a fellépő oxigénhiány miatt komolyabb következményekkel is járhat mind az anyára, mind a babára nézve. A veszély csökkentésére, és a legnagyobb biztonság érdekében különös figyelmet kell fordítani azokra az esetekre, ha már a terhesség előtt is jelentős túlsúly alakult ki. Kiemelt figyelmet érdemel még a terhességi cukorbetegség, különösen, ha azt nem kezelik hatékonyan vagy időben.

Személyre szabott megoldások a női horkolás ellen

Mi segíthet igazán a nőknek abban, hogy abbahagyják, vagy csökkentsék a horkolást? A megoldás attól függ ebben az esetben is, hogy pontosan mi okozza a horkolást. A fenti okok sorrendjében a következő személyre szabott megoldások segíthetnek a női horkolás ellen:

1.    Kiegyensúlyozott étrend

Ha a horkolás hormonális okokra vezethető vissza, az első lépés a hormonháztartás helyreállítása, stabilizálása. Az ösztrogén és progeszteron szint egyensúlyba hozásához fontos a megfelelő táplálkozás.
A horkolás megszüntetéséhez tehát vezessünk be alacsony szénhidráttartalmú étrendet. Szénhidrátban gazdag ételeket csak ritkán fogyasszunk. Helyette vitaminban és omega-3 zsírsavban gazdag ételeket válasszunk, különösen zöldségeket és halakat!

2.    A káros szokások megváltoztatása

Ha a horkolás oka az egészségtelen életmód, akkor szerencsére jó néhány dolgot lehet tenni a helyzet javítása érdekében.
A rendszeres sport bevezetése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentése, valamint horkolást okozó gyógyszerek elhagyása jelentős javulást hozhatnak. 
Utóbbi esetben könnyebb áttérést biztosíthat egy természetes, gyógynövény alapú stresszoldó vitamin az altatók, nyugtatók helyett.

3.    Horkolásgátlók használata

A horkolásgátlók piacán számos olyan termék és eszköz kapható, mely a női horkolás ellen is hatékony megoldást jelenthet. Tipikusan ilyenek az állkapocs méretére igazítható horkolásgátló szájbetétek, a kisebb méretű orrtágítók, orrgyűrűk.

Ám a megfelelő megoldás kiválasztásához először is meg kell találni, hogy pontosan milyen típusú horkolásról van szó

Segítségül összeállítottunk egy otthon is könnyedén elvégezhető horkolás tesztet, mely segít a horkolás pontos típusának és okának azonosításában. De nemcsak ebben, hanem konkrét ajánlásokat is ad arra vonatkozóan, hogy melyik ok esetében mi segíthet megszüntetni a kellemetlen horkolást.

Végezetül külön szeretnénk kiemelni, hogy a női horkolás esetében is nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az esetlegesen légzéskimaradással jár-e. Utóbbi esetben ugyanis mindenképpen orvoshoz szükséges fordulni további vizsgálatok és hatékony orvosi megoldások érdekében!

Tudj meg többet az alvásról!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.  enlightened

Forrás:
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220622141821.htm

Tartalomhoz tartozó címkék: horkolás