Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Adható-e melatonin gyerekeknek?

Adható-e melatonin gyerekeknek?

Az alvási problémák és nehézségek gyermekkorban is egyre gyakoribbak, a gyerekek és serdülők mintegy 15-25%-át érintik. Nem meglepő ezért, hogy sok szülő keres megoldást gyermeke alvászavaraira.

Többen a melatonin használatát is fontolgatják, ezért összegyűjtöttük mindazt, amit tudni lehet arról, hogy biztonságosan adható-e a melatonin gyerekeknek?

Az alvás számos okból kulcsfontosságú a gyermekek esetében is. Alvás közben a szervezet növekedési hormonokat szabadít fel, és helyreállítja a sérült szöveteket és izmokat. A kielégítő alvás továbbá hozzájárul a pozitív iskolai teljesítményhez is. A gyerekek alváshiányának gyakori okai közé tartozik az álmatlanság és a késleltetett alvási fázis szindróma. Az elégtelen alvás sajnos náluk is különféle viselkedési és egészségügyi problémákhoz vezethet, például koncentrációs zavarokhoz, súlyproblémákhoz, fejfájáshoz, sőt akár depresszióhoz is.

Mi az a melatonin? 

A melatonin nem egy kémiailag előállított nyugtató, és nem gyógynövény, hanem egy hormon, amit az agyunk hoz létre és választ ki. Fő feladata, hogy szabályozza a szervezet belső óráját, azaz meghatározza, hogy hogyan és mennyit alszunk éjjel. A melatonin képes megnövelni a REM alvási ciklus hosszát. Természetes módon szabadul fel este, és jelzi a testnek, hogy ideje elaludni.

A melatonin tartalmú táplálék kiegészítők Magyarországon vény nélkül is kaphatók különféle formában: tabletták, cseppek, tapaszok a leggyakrabban előforduló készítmények. Fontos tudni, hogy ugyan a melatonin szerepet játszik az alvásban, az nem altató tabletta. 

Segíthet a melatonin a gyerekeknek elaludni?

A gyerekek melatonin szintje eredendően magasabb a felnőtteknél, így alapvetően nincs szükségük mesterséges pótlásra. Ugyanakkor kutatások alapján a melatonin hatásos lehet a gyerekkori autizmus és ahhoz hasonló fejlődési rendellenességek esetén. 

A tudomány jelenlegi állása szerint azonban a melatonin készítményeket gyerekek csak indokolt esetben és rövid távon szedhetik. Csak a gyerekorvossal folytatott megbeszélés és az előre kialakított egészséges alvási szokások után szabad használni!

A melatonin gyerekeknél történő alkalmazásával kapcsolatos kutatások csak korlátozott számban állnak rendelkezésre. A gyerekek bizonyos csoportjaira vonatkozó tanulmányok ígéretes eredményt mutatnak a melatonin alvást javító hatékonysága kapcsán. Egyes orvosok ezért javasolni szokták a melatonin szedését bizonyos krónikusan rosszul alvó gyerekek számára. Nagyon fontos azonban a melatonin használatának lehetséges kockázatait és előnyeit közvetlenül a gyerekorvossal megvitatni!

Mit mutatnak az eddigi eredmények: biztonságosan adható a melatonin gyerekeknek?

A melatonin viszonylag biztonságosnak tekinthető rövid távú használatra. Azonban néhány gyermek kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhat. Ezek a tünetek lehetnek: ágybavizelés, álmosság, fejfájás és izgatottság. További kockázata, hogy könnyen hozzá lehet szokni, illetve a készítmények legnagyobb részében szintetikus formában fordul elő.

Jelenleg kevés kutatás folyik a melatonin gyerekeknél történő hosszú távú használatának hatásairól. Egyes szakértők kifejezik abbéli aggályukat, hogy a melatonin – mivel ez egy hormon – esetlegesen befolyásolhatja a serdülők hormonális fejlődését. További kutatásokat szükséges végezni a melatonin gyerekekre gyakorolt hosszú távú hatásainak pontosabb megértése érdekében.

És mi a helyzet a babák esetében?

A melatonin nem ajánlott csecsemőknek! A 3 hónapos és annál fiatalabb csecsemőkben a melatonin koncentrációja egyébként is meglehetősen alacsony, és cirkadián rendszerük még fejlődik, kialakulóban van. Ebbe nem ajánlott beavatkozni. Jelenleg pedig nincsenek hosszú távú vizsgálatok a melatonin csecsemőknél történő használatáról.

Ha aggodalomra okot adó alvási probléma merül fel a babánál, azt mindenképpen gyerekorvossal kell megbeszélni. Ő segíthet a lehetséges okok azonosításában és kezelési terv kidolgozásában. Semmiképp nem szabad melatonin tartalmú készítményt alkalmazni.

Mi a melatonin ajánlott adagolása gyerekeknek?

A melatonin gyerekeknek javasolt adagolásában sajnos nincs szakértői egyetértés. Az a gyerek életkorától és az alvászavar típusától, jellegétől is függhet. Általában a gyerekeknek szánt adagok 1-2 milligrammtól kezdődnek.

Nincsenek továbbá határozott iránymutatások arra vonatkozóan, hogy a gyerekeknek mikor és milyen gyakran javasolt melatonint szedniük. Ha mégis melatonin adása mellett döntünk gyermekünk számára, annak adagját a gyerekorvosnak kell meghatároznia, csakúgy mit azt, hogy milyen időtávon adható biztonsággal.

Hogyan tudjuk természetes módon serkenteni a gyerekek szervezetének melatonin termelését?

Próbáljuk ki egy természetes, alvást segítő terápiás súlyozott takarót gyermekünk alvásának javítására

A gyerekek számára készített terápiás súlyozott takaró kellemes érzést kelt a gyermekben, és a szervezet saját jó közérzetért felelős hormonjainak felszabadulását idézi elő természetes, gyógyszermentes módon. Ha egy gyerek stresszes, aggodalomtól vagy szorongástól szenved, a súlyozott takaró segíthet abban, hogy könnyebben ellazuljon, megnyugodjon éjszaka vagy akár nappal is.

A kutatások azt mutatják, hogy a bőrre nehezedő nyomás növeli a melatonin, az oxitocin és a szerotonin, tulajdonképp a „jó közérzet hormonjaink” százalékos arányát a szervezetben. Ugyanakkor csökken a kortizol, a stresszhormon szintje. Mindez fokozott ellazulást és mélyebb alvást eredményez, és lehetővé teszi, hogy a gyerekek gyorsabban elaludjanak.

A neuropszichiátriai károsodásban szenvedő gyermekeknél, mint például az autizmus és az ADHD, az alvási problémák nagyon gyakoriak. Emiatt az egészségügyi szakemberek külföldön már hosszú évek óta súlyozott paplanokat javasolnak ezeknek a gyerekeknek. Ez az oka annak is, hogy a súlyozott takarók hatásossága kapcsán végzett legtöbb tanulmány a neuropszichiátriai károsodásban szenvedő gyermekekre gyakorolt hatásokat vizsgálta. A tanulmányok igazolták, hogy a súlyozott paplanok segítenek ezeknek a gyerekeknek ellazulni, megnyugodni, és jobb minőségű alvást tudnak biztosítani.

Alakítsunk ki megfelelő alvási rutint, alváshigiéniát már gyerekkorban

A megfelelő alváshigiénia javíthatja a gyerekek alvásának minőségét és mennyiségét is. A jó alváshigiénia önmagában az esetek 50%-ában megszünteti a gyerekkori álmatlanságot. 

Mindezen felül a megfelelő alváshigiénia és a melatonin kombinációja hatékonyabban javítja a gyerekek alvását, mint csupán a melatonin önmagában.

A minden este következetes időpontban való lefekvés, a jól megválasztott elalvás előtti tevékenységek, a megfelelő alvási rutin kellő alapot biztosíthat gyerekek számára is a könnyebb elalváshoz. Lefekvés előtti rutinjuk tartalmazhat nyugtató tevékenységeket, például fürdést és könyvolvasást, vagy altatódalokat. A szakértők azt is javasolják, hogy a szülők korlátozzák gyerekeik elektronikai használatát a lefekvés előtti órákban. Az eszközök kék fénye, mint például a telefonok, táblagépek, tévék és videojáték-konzolok, késleltethetik a természetes melatonin felszabadulását.

forrás:
https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/sleep/Pages/melatonin-and-childrens-sleep.aspx
https://www.sleepfoundation.org/melatonin/melatonin-for-children

Tartalomhoz tartozó címkék: álmatlanság