Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Adható-e melatonin gyerekeknek?

Adható-e melatonin gyerekeknek?

Az alvási problémák és nehézségek gyermekkorban is egyre gyakoribbak, a gyerekek és serdülők mintegy 15-25%-át érintik. Nem meglepő ezért, hogy sok szülő keres megoldást gyermeke alvászavarairaTöbben a melatonin használatát is fontolgatják, ezért összegyűjtöttük mindazt, amit tudni lehet arról, hogy biztonságosan adható-e a melatonin gyerekeknek?

Spoiler: hosszútávú kutatások és vizsgálati eredmények hiányában a melatonin gyerekkorban történő alkalmazása egyáltalán nem biztonságos. Viszont léteznek természetes alvás segítő módszerek gyermekeknek is, melyről szintén részletesen beszámolunk cikkünkben! 

Az alvás számos okból kulcsfontosságú a gyerekek esetében

 • Alvás közben a szervezet növekedési hormonokat szabadít fel, és helyreállítja a sérült szöveteket és izmokat.
 • A kielégítő alvás hozzájárul a pozitív iskolai teljesítményhez.

Az elégtelen alvás sajnos a gyerekeknél is különféle viselkedési és egészségügyi problémákhoz vezethet, például koncentrációs zavarokhoz, súlyproblémákhoz, fejfájáshoz, sőt akár depresszióhoz is.

Mi is az a melatonin? 

A melatonin nem egy kémiailag előállított nyugtató, és nem gyógynövény, hanem egy hormon, amit az agyunk hoz létre és választ ki.

Fő feladata, hogy szabályozza a szervezet belső óráját, azaz meghatározza, hogy hogyan és mennyit alszunk éjjel. A melatonin képes megnövelni a REM alvási ciklus hosszát. Természetes módon szabadul fel este, és jelzi a testnek, hogy ideje elaludni.

A melatonin tartalmú táplálék kiegészítők Magyarországon vény nélkül is kaphatók különféle formában: tabletták, cseppek, tapaszok egyéb készítmények. Fontos tudni, hogy ugyan a melatonin szerepet játszik az alvásban, az nem altató tabletta. 

Biztonságosan adható melatonin gyerekeknek?

A tudomány jelenlegi állása alapján nem, mivel még nincsenek hosszú távú tapasztalatok és kutatási eredmények ennek bizonyítására!

Mivel a gyerekek melatonin szintje eredendően magasabb a felnőtteknél, így alapvetően nincs is szükségük mesterséges pótlásra.

A melatonin gyerekeknél történő alkalmazásával kapcsolatos kutatások csak korlátozott számban állnak rendelkezésre jelenleg nem tekinthető biztonságosnak ezen készítmények használata gyerekeknél sem tabletta, sem cseppek, sem gumicukor, vagy egyéb formában! Annak ellenére sem, hogy számtalan termék kapható kifejezetten gyerekeknek ajánlva.

Ugyanakkor Amerikában nagy divatja van melatonint adni gyerekeknek is. Egy friss kutatás alapján jelenleg Amerikában minden 5. gyerek kap melatonint az alváshoz. Bár bizonyos vizsgálatok szerint ez hatásos lehet a gyerekkori autizmus és ahhoz hasonló fejlődési rendellenességek esetén, azonban gyerekek csak indokolt esetben, orvosi javaslatra és rövid távon szedhetik! Nagyon fontos tehát a melatonin használatának lehetséges kockázatait és előnyeit közvetlenül a gyerekorvossal megvitatni!

A jelenlegi korlátozott kutatások azt is mutatják, hogy néhány gyermek kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhat melatonin szedése miatt már rövid távon is:

 • ágyba pisilés,
 • álmosság,
 • fejfájás,
 • izgatottság.

További kockázat, hogy könnyen hozzá lehet szokni, illetve a készítmények legnagyobb részében szintetikus formában fordul elő a melatonin. Továbbá mivel ez egy hormon befolyásolhatja a serdülők hormonális fejlődését.

További kutatásokat szükséges végezni a melatonin gyerekekre gyakorolt hosszú távú hatásainak pontosabb megértése érdekében, addig egyetlen szülőnek sem javasoljuk annak használatát!

És mi a helyzet a babák esetében?

A melatonin nem ajánlott csecsemőknek sem!

A 3 hónapos és annál fiatalabb csecsemőkben a melatonin koncentrációja egyébként is meglehetősen alacsony, és cirkadián rendszerük még fejlődik, kialakulóban van. Ebbe nem ajánlott beavatkozni. Jelenleg továbbá ugyanúgy nincsenek kielégítő vizsgálatok a melatonin csecsemőknél történő használatáról.

Ha aggodalomra okot adó alvási probléma merül fel a babánál, azt mindenképpen gyerekorvossal kell megbeszélni, semmiképp nem szabad melatonin tartalmú készítményt alkalmazni!

Helyette így tudod természetes módon serkenteni a gyerekek szervezetének melatonin termelését

1. Próbálj ki egy természetes, alvást segítő terápiás súlyozott takarót gyermeked alvásának javítására

 • A gyerekek számára készített terápiás súlyozott takaró kellemes érzést kelt a gyermekben, mivel a szervezet saját jó közérzetért felelős hormonjainak felszabadulását idézi elő természetes, gyógyszermentes módon, az úgynevezett mélynyomásos kontakt stimuláción keresztül.
 • A kutatások azt mutatják, hogy a bőrre nehezedő nyomás növeli a melatonin, és a szerotonin, tulajdonképp a „jó közérzet hormonjaink” százalékos arányát a szervezetben. Ugyanakkor csökken a kortizol, a stresszhormon szintje. Mindez fokozott ellazulást eredményez, és lehetővé teszi, hogy a gyerekek gyorsabban elaludjanak.
 • Ha egy gyerek stresszes, aggódik vagy szorong, a súlyozott takaró segíthet abban, hogy könnyebben ellazuljon, megnyugodjon éjszaka vagy akár nappal is.
 • Például autizmus és ADHD esetén az alvási problémák nagyon gyakoriak. Emiatt az egészségügyi szakemberek külföldön már hosszú évek óta súlyozott paplanokat javasolnak ezeknek a gyerekeknek. A tanulmányok igazolták, hogy a súlyozott paplanok segítenek a gyerekeknek ellazulni, megnyugodni, és jobb minőségű alvást tudnak biztosítani.

2. Alakíts ki megfelelő alvási rutint, alváshigiéniát már gyerekkorban

 • A megfelelő alváshigiénia javíthatja a gyerekek alvásának minőségét és mennyiségét. A jó alváshigiénia önmagában az esetek 50%-ában önmagában megszünteti a gyerekkori álmatlanságot. 
 • A minden este következetes időpontban való lefekvés, a jól megválasztott elalvás előtti tevékenységek kellő alapot biztosíthatnak gyerekek számára is a könnyebb elalváshoz. Lefekvés előtti rutinjuk tartalmazhat nyugtató tevékenységeket, például fürdést és könyvolvasást, vagy altatódalokat.
 • A szakértők azt is javasolják, hogy a szülők korlátozzák gyerekeik elektronikai használatát a lefekvés előtti órákban. Az eszközök kék fénye, mint például a telefonok, táblagépek, tévék és videojáték-konzolok, késleltethetik a természetes melatonin felszabadulását.

3. Egyéb alvás segítő megoldások gyerekeknek

 • fehér zaj készülék kellemes, egyenletes hangja, illetve nyugtató dallamai hatékonyan elnyomják a háttérzajokat és a környezeti hangokat, így segítve a babákat és a kisgyermekeket a mélyebb és nyugodtabb alvásban.
 • Egy kiváló minőségű légáteresztő memóriahabos párna speciális kialakítása segít a fej, nyak és gerinc optimális tartásában, minimalizálva a testre nehezedő nyomást. Ezáltal a gyerekek nyugodtabban és kényelmesebben pihenhetnek éjszaka, ami javítja az alvásminőséget.
 • reflux párna kifejezetten olyan gyerekeknek segíthet, akiknél a gyomorsav visszafolyása, emésztési, vagy légzési nehézségek okoznak alvászavarokat. A megemelt fejrész segít csökkenteni a reflux tüneteit, így a gyermek nyugodtabban alhat éjszaka.
 • Végül, a gyerekszobában is jó szolgálatot tesznek a különféle alvást segítő illóolajokA kedves formájú Koala aroma diffúzor az illatanyagot megfelelően szétporlasztja a szobában, így segít a nyugtató alvási környezet megteremtésében, az ellazulásban és a könnyebb éjszakai alvásban. Sőt, éjszakai fényként is használható!

Tudj meg többet az alvásról!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.  enlightened

 

A cikkhez felhasznált források: 1, 2, 3, 4

Tartalomhoz tartozó címkék: álmatlanság