Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Krónikus álmatlanság: avagy hogyan szerezd vissza az elveszett alvásodat?

Krónikus álmatlanság: avagy hogyan szerezd vissza az elveszett alvásodat?

Számos alvásszakértő és tudományos cikk is alátámasztja, hogy az alvás minősége és mennyisége történelmi mélyponton van. A krónikus álmatlanság nemcsak egyéni probléma, hanem globális egészségügyi kihívás is.

Megfelelő információval és életmódbeli változtatásokkal azonban visszaszerezhető a pihentető alvás, és javítható az alvásminőség. Te sem hagyd figyelmen kívül az álmatlanság figyelmeztető jeleit, tudj meg többet cikkünkből!

Kiket érint a krónikus álmatlanság? Mennyire gyakori?

Az álmatlanság kiterjedt probléma, mely számos embert érinthet különböző életszakaszokban. Az irodai dolgozóktól a diákokig, a szülőktől az idősekig. 

A stressz, a munkahelyi nyomás, vagy éppen a mindennapi élet változásai, kihívásai mind olyan tényezők, melyek hozzájárulhatnak a krónikus álmatlanság kialakulásához. A zajos városi környezet, a technológiai ingeráradat és az egész éjszakán át világító, villogó kijelzők szintén hozzájárulnak az alvási problémákhoz. Ha ezek tartóssá válnak, hosszabb időn keresztül fennálnak akkor beszélhetünk krónikus álmatlanságról.

Statisztikák szerint nagyobb valószínűséggel fordul elő krónikus álmatlanság a nőknél, idősebb korban vagy alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusz esetén. Veszélyeztetettek a stresszben élők, a betegek (depresszió, szorongás, reflux), a függők (alkohol, dohányzás, koffein), az instabil körülmények között élők vagy a bántalmazottak. 

Mikor minősül krónikusnak az álmatlanság, és mikor csak átmeneti?

Az álmatlanság normális reakció lehet életünk időszakos kihívásaira, például egy bizonyos esemény által kiváltott, rövidebb ideig tartó stressz, szorongás vagy idegeskedés esetén. Azonban, ha ezek a problémák hosszú ideig fennállnak és rendszeresen visszatérnek, akkor már szóba jöhet a krónikus álmatlanság:

 • Általában, ha valaki több mint három hónapon keresztül legalább három éjszakán át hetente nehezen alszik el vagy rendszeresen felébred éjszaka, az már krónikus álmatlanságként minősül.
 • Krónikus inszomniáról beszélhetünk akkor is, ha valaki alvási nehézségeket és ehhez kapcsolódó nappali tüneteket, például fáradtságot és figyelemzavarokat tapasztal hetente legalább három nap, több mint három hónapon keresztül 

Becslések szerint az emberek körülbelül 10 százaléka szenved krónikus álmatlanságban. A tünetek általában befolyásolják a munkahelyi vagy iskolai teljesítményt és a társadalmi vagy családi életet.

A rövid távú álmatlanság ugyanazokkal az alvási nehézségekkel és tünetekkel jár, mint a krónikus, viszont a tünetek csak kevesebb mint három hónapig tapasztalhatók, és nem fordulnak elő hetente háromszor. Főként stresszhelyzetek váltják ki, és a stresszhelyzet elmúltával idővel enyhül, vagy teljesen megszűnik. 

Hogyan ismerhető fel a krónikus álmatlanság, és mikor kell foglalkozni vele?

A krónikus álmatlanság számos tünettel járhat. Az érintettek tapasztalhatnak állandó fáradtságot, koncentrációs nehézségeket, hangulatzavarokat és a nappali teljesítmény csökkenését. Az elalvás nehézsége, az éjszakai gyakori ébredések és az alvás minőségének romlása mind olyan jelek, amikre figyelni kell. Az életminőség csökkenése és a mindennapi tevékenységek nehezítése szintén arra utalhat, hogy krónikus álmatlansággal kell szembenézni. Tünete lehet még a korai ébredés, vagy függés valamitől az elalvás során (például gyerekkorban a tárgyaktól való függés).

Mit lehet tenni krónikus álmatlanság ellen természetes, gyógyszermentes úton, altatók nélkül?

A jó alvás érdekében bevethetünk bizonyos trükköket, természetes és gyógyszermentes alvást segítő megoldásokat. 

 1. A gyógyszermentes megoldások körébe tartozik az életmódváltás. Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés mind hozzájárulhatnak az alvásminőség javulásához. 
 2. A relaxációs technikák, például a mély légzés vagy meditáció, a különféle alvást segítő relaxációs eszközök is segíthetnek a szorongás és stressz csökkentésében
 3. Fontos az is, hogy kialakítsunk egy állandó alvási rutint, elkerüljük a hosszú alvásmentes periódusokat, és tartsuk távol az elektronikus eszközöket az ágytól. Erről bővebb információt itt találsz:https://aludniszeretek.hu/blog/alvashigienia
 4. Hallottál már az alvásterápiás súlyozott takarókról? Ezek a különleges takarók extra súllyal vannak megtöltve, a testre nehezedő finom nyomással segítenek álomba szenderülni, relaxálni, és csökkentik a gyakori éjszakai ébredéseket, forgolódást. Bővebb információt itt olvashatsz: Morgen Blankets® súlyozott takarók
 5. Ha éjszaka nyakfájás, gerinc fájdalom miatt nem alszol jól, a pihentető és egészséges alvást egy jól megválasztott anatómiai párnával is segítheted. 
 6. Bizonyos vitaminok és gyógynövények megfelelő kombinációban természetes úton fokozzák az alváshormon termelését és hatnak nyugtatóan a testre és a lélekre. Ha nem szeretnél több étrendkiegészítőt szedni a cél érdekében, válaszd az egyedülálló receptúrájú FLOW relax kapszulát.
 7. Az illóolajok szintén segítenek a megfelelő hálószobai környezet kialakításában, az alvásra hangolódásban. 
 8. Ha a fény, vagy a beszűrődő hangok zavarnak és nehezítik az elalvásodat, vagy ébresztenek fel idő előtt, akkor egy minőségi zajszűrő füldugó, és egy pihe-puha fényzáró alvómaszk sokat segít a zavaró tényezők kizárásában.
 9. A gyerekek alvását is támogathatod ezekkel a módszerekkel, hiszen náluk is nagyon fontos a megfelelő alvásminőség.

Ne feledd, a krónikus álmatlanság nemcsak egyéni probléma, hanem globális egészségügyi kihívás is. A megfelelő információval és az életmódbeli változtatásokkal azonban sok ember számára elérhető a pihentető alvás és az egészséges életmód. 

Te sem hagyd figyelmen kívül az álmatlanság figyelmeztető jeleit! A jó alvás elengedhetetlen része az egészséges életnek, ezért érdemes időt és energiát fektetni annak megőrzésébe, az elveszett jó alvás visszaszerzésébe!

Ha szeretnél még többet tudni az alvásproblémákról, azok lehetséges megoldási módjairól, íratkozz fel hírlevelünkre, és kövesd facebook oldalunkat, ahol alvás segítő híreninket, tippjeinket rendszeresen megosztjuk!

Tudj meg többet az alvásról!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.   enlightened

Tartalomhoz tartozó címkék: álmatlanság alvászavar