Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudd meg, nálad mi okozza a horkolást! Egyszerű és gyors horkolás teszt otthonra

Tudd meg, nálad mi okozza a horkolást! Egyszerű és gyors horkolás teszt otthonra

Részletesen írtunk már arról, hogy a horkolásnak alapvetően négy fő oka van, gyakran ezek közül több együttesen, egymást erősítve okozza a horkolást:

 1. eldugult orr vagy nehezített orrlégzés,
 2. nyelv hátra esése (lásd például háton fekve erősebben jelentkező horkolás),
 3. nyitott száj, szájlégzés, vagy laza, ernyedt izomzat a szájban és végül 
 4. alvási apnoé.

Fontos még leszögezni, hogy nincs 100% mindenki számára egyformán hatékony horkolás elleni megoldás! Ezért is érdemes kideríteni, hogy valójában mi okozza azt. Amint megtaláljuk a horkolás okát, a lehetséges megoldás is könnyebben azonosíthatóvá válik. Ehhez végezd el a lenti, népszerű tesztünket!

A horkolás okait tűpontosan csak erre szakosodott intézményben, centrumokban tudják megállapítani. Ugyanakkor összeállítottunk egy otthon is könnyedén elvégezhető horkolás tesztet a lehetséges okok gyors, pontos, de mégis egyszerű meghatározásához. 

Cikkünk végén pedig összegyűjtöttük a különféle típusú horkolás esetén bevethető eszközöket, megoldásokat. Lássuk a tesztet először!

Orr eredetű horkolás tesztelése

Így csináld:

 • Állj a tükör elé, és tartsd befogva az egyik orrlyukad.
 • Lélegezz be mélyen a másik orrlyukon keresztül. Ügyelj arra, hogy a szád közben zárva maradjon!
 • Figyeld meg, hogy az orrlyuk, amin a levegőt beszívod összeesik, behorpad?
 • Végezd el a tesztet mindkét orrlyukkal egymás után.

Az eredmény megállapítása: Ha az orrlyuk, amin a levegőt beszívod összeesik, behorpad, akkor valószínűleg az orrlégzésed nehezített és ez okozza a horkolást. Az eredményre ráerősíthet a következő teszt:

 • Vegyél elő egy gyufát, és óvatosan próbáld meg kiszélesíteni a gyufa végével az orrlyukat, amin keresztül a levegőt beszívod. Közben végig tartsd befogva a másik orrlyukat. 

Az eredmény megállapítása: Ha a gyufát használva könnyebben megy a levegővétel, ez tovább erősíti, hogy valószínűleg orr eredetű a horkolás.

Száj eredetű horkolás tesztelése

A száj tesztje még egyszerűbben elvégezhető. Így csináld:

 1. Nyisd ki a szád, és adj ki horkoló hangot. Ezt könnyűnek kell érezned!
 2. Próbáld meg ugyanezt a hangot kiadni csukott szájjal. Figyeld meg, hogy ez sikerül-e?

Az eredmény megállapítása: Ha csukott szájjal nem vagy képes kiadni a horkoló hangot, akkor valószínűleg száj eredetű az éjszakai horkolásod, amit az alvás közbeni szájlégzés okoz. Extra tipp: a száj eredetű horkolás, szájlégzés további jele lehet (a teszt eredményén felül) a reggeli szájszárazság. illetve a rossz lehelet.

Nyelv eredetű horkolás tesztelése

Lépései sokban hasonlítanak az előző teszthez, így csináld:

 1. Nyisd ki a szád, és adj ki horkoló hangot. Ezt könnyűnek kell érezned!
 2. Most nyújtsd ki a nyelved, amennyire csak tudod. Finoman harapj rá a fogaiddal, és próbáld meg újra kiadni ugyanazt a horkoló hangot. Figyeld meg, hogy ez sikerül-e?

Eredmény: Ha nem sikerül a horkoló hang miközben a nyelved ki van nyújtva, vagy ha a hangja jelentősen gyengébb lett, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a nyelv hátra esése okoz nálad horkolást.

Torok eredetű horkolás tesztje

Ha a fenti három teszt egyike sem mutatta ki az orr, a száj, vagy a nyelv érintettségét, akkor nagy valószínűséggel torok eredetű horkolás áll fenn. Ha a torok a felelős a horkolásért, az sajnos gyakran az obstruktív alvási apnoe kiváltó oka is.

Az OSA egy komoly, légzéskimaradással járó betegség. Mielőbb orvoshoz kell fordulni amennyiben a teszt ennek meglétét valószínűsíti! 

Az alvási apnoe betegség fennállásának gyanúját erősíti, ha az alvótársad légzéskimaradás jellegű tüneteket hall és észlel nálad az éjszaka során. Vagy ha a rossz alvás miatt napközben is egészségügyi panaszokat tapasztalsz magadon, mint például krónikus fáradtság, koncentrációs zavarok, fejfájás, vérnyomás problémák.

A fenti tesztek jó közelítő diagnózist adhatnak a horkolás lehetséges kiváltó okait illetően. Gyakran több tényező együttesen okozza a horkolást, tehát több tesztnek is pozitív lehet az eredménye!

Fontos leszögezni azonban, hogy teljesen pontos diagnózis csak orvosi vizsgálattal állítható fel!

Most lássuk milyen megoldások léteznek a különféle okból fennálló horkolás típusokra!

Hogyan szüntethető meg az orr okozta horkolás?

A műtéti megoldáson túl van néhány könnyen elérhető eszköz, mely orr eredetű horkolás esetén segíthet a problémán. Ilyenek a következők:

 1. Orrtágítók és orrgyűrűk: segítségükkel az orrlyukak finoman kiszélesednek, ezáltal javul a légzési kapacitás.
 2. Orrtapaszok: a légzéskönnyítő orrtapasz kívülről nyitja meg a légutat az orrcimpák széthúzásával. A beáramló oxigén mennyisége megnő.
 3. Orröblítők: Az orrnyálkahártya tisztításának és váladék eltávolításának hatékony módja az orröblítés. Az orröblítő készülékek különösen akkor hasznosak, ha nátha vagy allergia okozza az orrdugulást.

Mi segíthet, ha a száj okozza horkolást?

A szájlégzés nemcsak a horkolásért felel, de számos kellemetlenséget is okoz, mint például torokszárazság, rossz lehelet. Az alább eszközök segíthetnek a száj zárva tartásában:

 1. Horkolásgátló szájbetét: az állkapocs rögzítésével, így a száj zárva tartásával megakadályozza a szájlégzést. Ezáltal segít, hogy újra az orrodon keresztül lélegezz. Az orrlégzés jobb az egészségnek, és lehetővé teszi a pihentető alvást.
 2. Szájtapasz: kívülről, külső rögzítéssel segíti a száj zárva tartását. Hátránya, hogy arcszőrzet és kozmetikumok használata csökkentheti a hatékonyságát. Ilyenkor jó alternatíva lehet a horkolásgátló állpánt kipróbálása. 
 3. A fentebb említett orrtágítók és tapaszok hatékonyak tudnak lenni száj eredetű horkolás esetén is. Megkönnyítik, illetve egyáltalán lehetővé teszik az orrlégzést. Ez gyakorlatilag alapfeltétel ahhoz, hogy a szervezet alvás közben ne térjen át ösztönösen a szájon keresztüli légzésre.

Mik a nyelv eredetű horkolás elleni lehetséges eszközök?

A nyelv alapú horkolás ellen szintén többféle megoldás létezik. Mindegyikben közös, hogy azt kell megakadályozniuk, hogy a nyelv hátraessen a torokba, vagy a légutakba.

 1. A terápia legelterjedtebb formája az alsó állkapcsot erőre toló sín, vagy más néven horkolás elleni szájbetét alkalmazása. A készülék kissé előre tolja az állkapcsot, mely miatt a környező izomzat, így a nyelv izmai is finoman megfeszülnek. Ez megakadályozhatja, hogy a nyelv hátraessen a torokba.
 2. Másik jó megközelítési lehetőség az úgynevezett „pozícióterápiás” eszközök használata. Ezek a hanyatt fekvő helyzet megakadályozására vagy megnehezítésére szolgálnak. Ilyen eszközök a horkolásgátló párnák.

Mit tegyünk torok eredetű horkolás esetén?

A torok eredetű horkolás mögött gyakran meghúzódó obstruktív alvási apnoe egy légzéskimaradással járó komoly betegség. Ezért azt ajánljuk, hogy kísérletezés helyett mielőbb fordulj orvoshoz!

Tartalomhoz tartozó címkék: horkolás