Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudd meg, nálad mi okozza a horkolást! Egyszerű és gyors horkolás teszt otthonra

Tudd meg, nálad mi okozza a horkolást! Egyszerű és gyors horkolás teszt otthonra

Részletesen írtunk már arról, hogy a horkolásnak alapvetően négy fő oka van, gyakran ezek közül több együttesen, egymást erősítve okozza a horkolást:

 1. eldugult orr vagy nehezített orrlégzés,
 2. nyelv hátra esése (lásd például háton fekve erősebben jelentkező horkolás),
 3. nyitott száj, szájlégzés, vagy laza, ernyedt izomzat a szájban és végül 
 4. alvási apnoé.

Fontos még leszögezni, hogy nincs 100% mindenki számára egyformán hatékony horkolás elleni megoldás! Ezért is érdemes kideríteni, hogy valójában mi okozza azt. Amint megtaláljuk a horkolás okát, a lehetséges megoldás is könnyebben azonosíthatóvá válik. Ehhez végezd el a lenti, népszerű tesztünket!

A horkolás okait tűpontosan csak erre szakosodott intézményben, centrumokban tudják megállapítani. Ugyanakkor összeállítottunk egy otthon is könnyedén elvégezhető horkolás tesztet a lehetséges okok gyors, pontos, de mégis egyszerű meghatározásához. 

Cikkünk végén pedig összegyűjtöttük a különféle típusú horkolás esetén bevethető eszközöket, megoldásokat. Lássuk a tesztet először!

Orr eredetű horkolás tesztelése

 • Állj a tükör elé, és tartsd befogva az egyik orrlyukad.
 • Lélegezz be mélyen a másik orrlyukon keresztül. Ügyelj arra, hogy a szád közben zárva maradjon!
 • Figyeld meg, hogy az orrlyuk, amin a levegőt beszívod összeesik, behorpad?
 • Végezd el a tesztet mindkét orrlyukkal egymás után.

Az eredmény megállapítása: Ha az orrlyuk, amin a levegőt beszívod összeesik, behorpad, akkor valószínűleg az orrlégzésed nehezített és ez okozza a horkolást. Az eredményre ráerősíthet a következő teszt:

 • Vegyél elő egy gyufát, és óvatosan próbáld meg kiszélesíteni a gyufa végével az orrlyukat, amin keresztül a levegőt beszívod. Közben végig tartsd befogva a másik orrlyukat. 

Az eredmény megállapítása: Ha a gyufát használva könnyebben megy a levegővétel, ez tovább erősíti, hogy valószínűleg orr eredetű a horkolás.

Száj eredetű horkolás tesztelése

 1. Nyisd ki a szád, és adj ki horkoló hangot. Ezt könnyűnek kell érezned!
 2. Próbáld meg ugyanezt a hangot kiadni csukott szájjal. Figyeld meg, hogy ez sikerül-e?

Az eredmény megállapítása: Ha csukott szájjal nem vagy képes kiadni a horkoló hangot, akkor valószínűleg száj eredetű az éjszakai horkolásod, amit az alvás közbeni szájlégzés okoz. Extra tipp: a száj eredetű horkolás, szájlégzés további jele lehet (a teszt eredményén felül) a reggeli szájszárazság. illetve a rossz lehelet.

Nyelv eredetű horkolás tesztelése

 1. Nyisd ki a szád, és adj ki horkoló hangot. Ezt könnyűnek kell érezned!
 2. Most nyújtsd ki a nyelved, amennyire csak tudod. Finoman harapj rá a fogaiddal, és próbáld meg újra kiadni ugyanazt a horkoló hangot. Figyeld meg, hogy ez sikerül-e?

Eredmény: Ha nem sikerül a horkoló hang miközben a nyelved ki van nyújtva, vagy ha a hangja jelentősen gyengébb lett, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a nyelv hátra esése okoz nálad horkolást.

Torok eredetű horkolás tesztje

Ha a fenti három teszt egyike sem mutatta ki az orr, a száj, vagy a nyelv érintettségét, akkor nagy valószínűséggel torok eredetű horkolás áll fenn. Ha a torok a felelős a horkolásért, az sajnos gyakran az obstruktív alvási apnoe kiváltó oka is. Az OSA egy komoly, légzéskimaradással járó betegség. Mielőbb orvoshoz kell fordulni amennyiben a teszt ennek meglétét valószínűsíti! 

Az alvási apnoe betegség fennállásának gyanúját erősíti, ha az alvótársad légzéskimaradás jellegű tüneteket hall és észlel nálad az éjszaka során. Vagy ha a rossz alvás miatt napközben is egészségügyi panaszokat tapasztalsz magadon, mint például krónikus fáradtság, koncentrációs zavarok, fejfájás, vérnyomás problémák.

A fenti tesztek jó közelítő diagnózist adhatnak a horkolás lehetséges kiváltó okait illetően. Gyakran több tényező együttesen okozza a horkolást, tehát több tesztnek is pozitív lehet az eredménye! Fontos leszögezni azonban, hogy teljesen pontos diagnózis csak orvosi vizsgálattal állítható fel!

Most lássuk milyen megoldások léteznek a különféle okból fennálló horkolás típusokra!

Hogyan szüntethető meg az orr okozta horkolás?

A műtéti megoldáson túl van néhány könnyen elérhető eszköz, mely orr eredetű horkolás esetén segíthet a problémán. Ilyenek a következők:

 1. Orrtágítók és orrgyűrűk: segítségükkel az orrlyukak finoman kiszélesednek, ezáltal javul a légzési kapacitás.
 2. Orrtapaszok: a légzéskönnyítő orrtapasz kívülről nyitja meg a légutat az orrcimpák széthúzásával. A beáramló oxigén mennyisége megnő.
 3. Orröblítők: Az orrnyálkahártya tisztításának és váladék eltávolításának hatékony módja az orröblítés. Az orröblítő készülékek különösen akkor hasznosak, ha nátha vagy allergia okozza az orrdugulást.

Mi segíthet, ha a száj okozza horkolást?

A szájlégzés nemcsak a horkolásért felel, de számos kellemetlenséget is okoz, mint például torokszárazság, rossz lehelet. Az alább eszközök segíthetnek a száj zárva tartásában:

 1. Horkolásgátló szájbetét: az állkapocs rögzítésével, így a száj zárva tartásával megakadályozza a szájlégzést. Ezáltal segít, hogy újra az orrodon keresztül lélegezz. Az orrlégzés jobb az egészségnek, és lehetővé teszi a pihentető alvást.
 2. Szájtapasz: kívülről, külső rögzítéssel segíti a száj zárva tartását. Hátránya, hogy arcszőrzet és kozmetikumok használata csökkentheti a hatékonyságát. Ilyenkor jó alternatíva lehet a horkolásgátló állpánt kipróbálása. 
 3. A fentebb említett orrtágítók és tapaszok hatékonyak tudnak lenni száj eredetű horkolás esetén is. Megkönnyítik, illetve egyáltalán lehetővé teszik az orrlégzést. Ez gyakorlatilag alapfeltétel ahhoz, hogy a szervezet alvás közben ne térjen át ösztönösen a szájon keresztüli légzésre.

Mik a nyelv eredetű horkolás elleni lehetséges eszközök?

A nyelv alapú horkolás ellen szintén többféle megoldás létezik. Mindegyikben közös, hogy azt kell megakadályozniuk, hogy a nyelv hátraessen a torokba, vagy a légutakba.

 1. A terápia legelterjedtebb formája az alsó állkapcsot erőre toló sín, vagy más néven horkolás elleni szájbetét alkalmazása. A készülék kissé előre tolja az állkapcsot, mely miatt a környező izomzat, így a nyelv izmai is finoman megfeszülnek. Ez megakadályozhatja, hogy a nyelv hátraessen a torokba.
 2. Másik jó megközelítési lehetőség az úgynevezett „pozícióterápiás” eszközök használata. Ezek a hanyatt fekvő helyzet megakadályozására vagy megnehezítésére szolgálnak. Ilyen eszközök a horkolásgátló párnák.

Mit tegyünk torok eredetű horkolás esetén?

A torok eredetű horkolás mögött gyakran meghúzódó obstruktív alvási apnoe egy légzéskimaradással járó komoly betegség. Ezért azt ajánljuk, hogy kísérletezés helyett mielőbb fordulj orvoshoz!

Tudj meg többet az alvásról!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.    enlightened

Tartalomhoz tartozó címkék: horkolás