Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A horkolás okai: mit tehetünk ellene? Teljeskörű összefoglaló!

A horkolás okai: mit tehetünk ellene? Teljeskörű összefoglaló!

Először is tisztázzuk, miért fontos tudni, hogy mi a horkolás oka? A válasz egyszerű. Még mindig széles körben elterjedt tévhit, hogy létezik univerzális megoldás a horkolás megszüntetésére. Ez sajnos nagyon nem így van!

Míg egyesek a légzéskönnyítőkre és orrtágítókra esküsznek, addig mások a horkolásgátló szájbetétek vagy éppen állpántok hatásosságáról győződnek meg a horkolás elleni küzdelmük során. Tudni kell azonban, hogy az, ami az egyik személynél beválik, teljesen hatástalan lehet másoknál.

Ismerd meg a horkolás okait cikkünkből, ami segíteni fog meghatározni, hogy mit lehet tenni a megszüntetése érdekében! Amint megtaláljuk a horkolás okát, a lehetséges megoldás is könnyebben azonosíthatóvá válik.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a horkolás fő kiváltó okait, ha úgy tetszik, négy fő bűnösét. Nevezetesen: 

  1. a nyelv hátra esése, 
  2. száj elváltozásai
  3. orrlégzés nehezítettsége
  4. illetve a laza garatszövet a torokban

1.    Amikor a horkolás kiváltó oka a nyelv

A horkolás okainak keresése során a nyelv az egyik leggyakoribb kiváltó ok. Különösen olyan esetekben, amikor hanyatt fekvéskor jelentkezik leginkább a horkolás. Ezt nyelvalapú, vagy más néven nyelv eredetű horkolásnak is nevezik. Egy német altatóorvos* becslése szerint az összes horkoló körülbelül 30 százalékát érinti a horkolás ezen formája.

Pontosan mi lehet a nyelv kapcsán a probléma?

A nyelv okozta horkolás alapvetően a gravitáció miatt lép fel. Legkönnyebben akkor fordul elő, ha az ember hanyatt fekve alszik.

Amikor a nyelvizmok alvás közben ellazulnak, a nyelv hátsó része (nyelvgyök) visszacsúszik a torokba. A hátraeső nyelv beszűkíti, vagy elzárja a légutakat. Be- és kilégzéskor a levegőnek ezen a szűkített szakaszon kell áthaladnia. A szűk légutakban turbulencia lép fel, melynek hatására a környező szövet rezegni kezd. Így alakul ki a horkoló hang.

Hogy jobban el lehessen képzeni, azt is mondhatnánk, hogy a nyelv eredetű horkolás leginkább egy alagút bejáratát betemető lavinához hasonlítható. A laza nyelvizom jelképe a lavina, a légutak pedig az alagút maga. 

Ha az alagút bejárata részben be van temetve, csak kevés levegő tud átáramolni a megmaradt nyíláson. Amikor pedig a légutak teljesen el vannak temetve, a levegő egyáltalán nem tud keringeni. Ez a helyzet áll fent az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) esetén, amelyet sok esetben a nyelv eredetű horkolás okoz.

Hogyan alakul ki a nyelv okozta horkolás?

Többnyire anatómiai jellemzők járulnak hozzá a nyelv eredetű horkoláshoz. Ilyen jellemzők közé tartozik a hátraeső áll, és a nagy méretű nyelv. 

A hátraeső állú emberek általában normál méretű nyelvvel rendelkeznek, azonban a hátraeső alsó állkapocsban egyszerűen túl kevés lesz a hely. Következésképpen a torokban hátrébb kell helyet találnia a nyelvnek, így átnyúlik a légutakba és beszűkíti azt.

A nagyobb méretű nyelv oka gyakran a nyelv alján lévő szövetek megnagyobbodása (például a mandula). Ez azonban csak nagyon ritka esetekben felelős a horkolásért (becslések szerint a horkolók csupán 2 százaléka esetén).

Mit lehet tenni a nyelv alapú horkolás ellen?

Amikor a horkolás oka a nyelv, azt tapasztalhatjuk, hogy a horkoló személy az oldalán vagy hason fekve többnyire abbahagyja a horkolást. Miért? Mert ezekben az alvási pozíciókban – a háton fekvő helyzettel ellentétben – nem lép fel a gravitáció, amely a nyelvet a torok felé húzná.

A testhelyzet megváltoztatása tehát sokat segít ezen horkolást kiváltó ok esetén. Mit tehetünk, ha nehéz hozzászokni az új alvási testhelyzethez, vagy ha nem tudunk tartósan a „jó” testhelyzetben maradni? 

Ilyenkor az úgynevezett „pozícióterápiás” termékek, például a horkolás elleni párna, a horkolás elleni öv, illetve a különféle hátizsák jellegű termékek segíthetnek a horkolás megállításában. Másfelől a horkolás elleni szájbetétek az alsó állkapocs (mandibula) előre mozdításával kezelhetik a nyelv okozta horkolás problémáját. Működésük lényege, hogy éjszaka a szájba helyezve finoman előre tolják az alsó állkapcsot, melynek izomzata így enyhén megfeszül, és megakadályozza, hogy a nyelv visszasüllyedjen a torokba.

2.    A horkolás másik fő kiváltó oka lehet a száj és annak elváltozásai

A horkolás másik gyakori oka maga a száj, pontosabban a szájban fellépő a szöveti vibráció. A horkolók több mint 40 százalékánál (bár egyes tanulmányok** szerint az arány még magasabb) ez az legfőbb oka a horkolásnak. Sokszor pedig a fő kiváltó ok mellett egyidejűleg járul hozzá annak fennmaradásához. 

A szájon keresztül történő horkolás kizárólag szájlégzés során fordul elő, vagyis amikor a szájon keresztül vesszük a levegőt alvás közben.

Pontosan mi a probléma a szájlégzéssel?

A probléma gyökere egyfelől a szájüreg és a garat közötti szűk átmenet. Ez a szakasz egy anatómiailag adott, eredendően szűk hely. A légáramlásnak ezen a területen kell áthaladnia, amikor szájon keresztül lélegzünk. Ha olyan szöveti elváltozások, mint pl. megnagyobbodott mandula, petyhüdt, vagy megnyúlt és lelógó lágyszájpad, esetleg zsírlerakódások jelennek meg ezen a területen, akkor ezek turbulenciát és légzés közben fellépő vibrációt okozhatnak. Azaz kiváltják a horkolást.

De még akkor is, ha a szájpadlás és a lágyszájpad normál alakú és méretű, előfordulhat szűkület. Például, amikor a nyelv töve anatómiailag magasabban helyezkedik el. Ezáltal pedig a szájüreg és a torok közötti átmenet is szűkül.

Szintén száj eredetű horkoláshoz vezet, ha a lágyszájpad szövete, vagy a közelében lévő izmok nem rendelkeznek megfelelő tónussal, túlságosan lazák. Ilyenkor az áthaladó levegő szintén enyhe vibrációt, azaz horkolást okozhat. Ezt a tónushiányt kiválthatja szöveti gyengeség, de az alkoholfogyasztás is, aminek következtében a lágyszájpad izmai túlságosan elernyednek alvás közben.

Hogy jobban érthető legyen, a száj okozta horkolást egy szélben lobogó vitorlához hasonlíthatjuk. 

Mit lehet tenni a száj eredetű horkolás ellen?

A megoldás megértéséhez fontos tudni, hogy a szájon keresztül történő légzés nem tekinthető természetes légzési módnak. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a természetes és élettanilag előnyös légzés az orron keresztül történik.

Amennyiben az éjszaka során probléma van az orrlégzéssel, az első feladat annak kijavítása, vagy egyáltalán lehetővé tétele. Ebben kiváló segítőtársak lehetnek a különféle orrtágítók és légzéskönnyítő tapaszok. Másik megoldás az orrjárat műtéti kiigazítása.

Amennyiben a szájlégzés már annyira megszokottá vált, hogy öntudatlanul továbbra is fennáll annak ellenére, hogy orrjáratok szabaddá válnak, akkor a horkolás elleni szájtapasz, vagy horkolásgátló szájbetét segíthet biztosítani, hogy a száj zárva maradjon az éjszaka folyamán. Utóbbi alternatívája lehet még a horkolásgátló állpánt, amely kívülről zárva tartja a szájat.

3.    A horkolás harmadik fő kiváltó oka az orr elváltozása

A horkolás okait vizsgálva az orr szinte minden esetben érintett. Ennek kettős indoka van. Önmagában az orr elváltozásai is okozhatnak horkolást. Másfelől a károsodott orrlégzés által kiváltott szájlégzés tovább erősíti ezt.

Pontosan mi is ilyenkor a probléma az orrban?

Maga az orr elváltozása a horkolást kiváltó közvetlen ok akkor, ha az orrjáratok beszűkültek vagy rosszul illeszkednek. Ilyenkor a légzési ellenállás nő, a felső légutakban negatív nyomás alakul ki. A szövetek a légutak teljes területén összehúzódnak, légturbulenciát és vibrációt okozva. Ezek a rezgések váltják ki a horkoló hangot. Vizuálisan leginkább egy sípoló vízforralóként képzelhető el. A vízforralóhoz hasonlóan a levegőnek egy keskeny ponton keresztül kell távoznia. Amikor az ember horkol, a levegőt ugyanígy egy szűk helyen „húzza át” a beszűkült orrjáraton keresztül. 

A másik eset az, amikor az orr „csak” elősegíti a száj eredetű horkolást. Ha az orrlégzés károsodott, tipikus láncreakció a szájlégzés. Valószínűleg mindenki jól ismeri ezt a régi klasszikust, gondoljunk csak vissza a legutóbbi náthára, megfázásra… Ha nem jut elegendő levegőhöz a szervezet az orron keresztül, így az agy automatikusan átáll a szájon keresztüli légzésre. Az ezzel járó tényezők hatására pedig a korábban bemutatott száj eredetű horkolás lép fel.

Mit lehet tenni a horkolás ellen, ha az orrból ered?

Az éjszakai pihenés elengedhetetlen feltétele az orrjáratok felszabadítása. Fül-orr-gégész szakorvosok becslése szerint* ez önmagában javítja a horkolást a kezelt betegek körülbelül 40 százalékánál.

A károsodott orrlégzés okai lehetnek átmenetiek vagy tartósak. Az orrlégzéssel kapcsolatos átmeneti problémák általában klasszikus megfázás következtében jelentkeznek a nyálkahártya duzzanata vagy gyulladása formájában. Az állati szőrre, pollenre vagy háziporra adott allergiás reakciók hasonló hatással vannak. 

Ilyen esetekben az orrtágítók, orrcsipeszek és légzéskönnyítő orrtapaszok segíthetnek. Ezek kiszélesítik az orrnyílást, és ezáltal javítják az orron keresztüli légáramlást allergia esetén is. 

Amennyiben az orrlégzés tartósan károsodott, és a fenti ezközök nem, vagy pedig nem kellő hatásfokkal segítenek, akkor orvos által alaposabban meg kell vizsgálni az orr anatómiáját. Utóbbi esetben a szokásos „elkövetők” lehetnek: az orrpolipok, a megnagyobbodott orrkagyló, vagy az orrsövényferdülés. Előfordul, hogy csak a sebészeti beavatkozás segíthet.

4.    Végül a horkolás negyedik kiváltó oka a garat elváltozása

A garat (torok) petyhüdt szövetei elsődlegesen csak nagyon ritkán okoznak egyszerű, nem patológiás horkolást. Ugyanakkor a fő kiváltó okai a kóros horkolásnak, úgynevezett obstruktív alvási apnoe-nak (OSAS)! 

Pontosan mi is ilyenkor a probléma a garatban?

A torok eredetű horkolás akkor fordul elő, ha az oldalfalainak izomtónusa gyenge, és azok összehúzódnak, amikor légzés során levegőt szívunk be. A szövetgyengeség az szájgarat és az algarat teljes területén előfordulhat. Az obstruktív alvási apnoe 65%-a szinte kizárólag a légutak szövetgyengeségének tulajdonítható. Ezt pedig sok esetben az elhízás okozza. 

A garat eredetű horkolás sajnos csak ritkán ártalmatlan. Amikor előfordul, a légutak szövetgyengesége általában nem csak a szöveti rezgéshez vezet, hanem közvetlenül a légutak részleges vagy teljes elzáródásához, és így alvási apnoéhoz.

Hogy jobban érthető legyen, a jelenség egy porszívó eltömődött csövéhez hasonlítható. Ha egy tárgy beakad a porszívó csövébe, akkor a cső összehúzódik (= beszűkülnek a légutak), és furcsa hangok hallhatók a porszívóból (= horkolás).

Mit lehet tenni torok eredetű horkolás ellen?

Obstruktív alvási apnoe esetén nagyon fontos orvoshoz fordulni, mielőtt magunk döntünk a kezelési módokról!

Addig is, amit magunktól is megtehetünk, hogy meggyőződünk arról, hogy az orrjáratok tiszták, és nem okoznak problémát. Akár orrtágítók, akár orrtapaszok kipróbálhatók az orrlégzés segítésére. Tartós probléma esetén viszont csak műtéti beavatkozással érhető el megfelelő eredmény: polip eltávolítás, orrkagyló csökkentése, orrsövény kiegyenesítése, stb.

Orvoshoz fordulva, a pontos diagnózis ismeretében, a következő kezelési módok lehetségesek: 

  • Ha a petyhüdt garatszövet a szájüreg felső részén, azaz a száj hátsó részén található, egy speciális szájmerevítő terápia (RonchAP) segíthet. Ez enyhe feszülést okoz a garatszövetben, és csökkenti annak rezgési hajlamát. 
  • Ha viszont a szöveti probléma lejjebb a garatban, a gége közelében van, a horkolás gyakran a légutak részleges vagy teljes elzáródásával jár együtt. Az ilyen típusú alvási apnoe enyhe-közepes esetében EPAP készülék segíthet. Súlyos esetekben a CPAP (állandó pozitív légúti nyomás) terápia a választandó kezelés. 
  • Végezetül a garatszövet célzott edzése (garat torna) is javíthat a helyzeten, tónusossá teheti az izmokat és megállíthatja a horkolást.

Cikkünket dióhéjban összefoglalva, a horkolást a következő főbb problémák okozzák

1.    korlátozott orrlégzés, 
2.    fokozott szájon keresztüli légzés 
3.    vagy csökkent izomtónus a szájban 
4.    és a torokban. 

Az esetek túlnyomó többségében éppen e négy tényező kölcsönhatása együttesen váltja ki a horkolást. 

A horkolás pontos okainak megismeréséhez elvégezhetők otthoni tesztek is, vagy erre szakosodott intézményekben teljeskörű orvosi kivizsgálás érhető el. 

Az okok feltárását követően célzottan kiválaszthatók a szükséges horkolás elleni megoldások: horkolásgátló termékek, vagy műtéti beavatkozások.

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.  enlightened

A cikkhez felhasznált források: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3773958/table/T4/ 
https://www.resmed.com/in/en/consumer/blogs/types-of-snoring.html
https://www.snoringsource.com/types-of-snoring/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3534069/

Tartalomhoz tartozó címkék: horkolás