Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Biztonságos-e minden este füldugóval aludni?

Biztonságos-e minden este füldugóval aludni?

Sokan felteszik ezt a kérdést. Mindenki tudja, hogy a füldugók hasznosak a zavaró zajok ellen, ezért alváshoz is előszeretettel használják őket. Ugyanakkor felmerülhet, hogy biztonságos-e minden este füldugóval aludni?

Olvass tovább, bejegyzésünkben sorba vesszük a füldugóval alvás előnyeit, lehetséges mellékhatásait, és a különféle füldugó típusok jellemzőit, és tanácsokat is adunk helyes használatukhoz.

Ezért érdemes füldugóval aludni

A füldugóval való alvás jelentősen javíthatja az alvás minőségét. Sok ember számára a füldugó az egyetlen módja annak, hogy alvás közben kizárja a zavaró hangokat, az utca zaját, vagy egy horkoló partnertől származó zajt.

Ez már csak azért is fontos, mert az alvás minősége legalább annyira számít, mint az alvás mennyisége. A zavaró hangok felébreszthetnek a mély alvásból. Ennek tartósan rendkívül káros hatása van, még akkor is, ha csak néhány másodpercre ébredsz fel, de alapvetően nincs gondod a visszaalvással. Ekkor is időbe telik, amíg a tested visszatér a mély alvás szakaszába, és akkor még arról nem is beszéltünk, ha valaki bármilyen éjszakai ébredés után már nehezen, vagy egyáltalán nem tud visszaaludni.

Vizsgálatok szerint a hosszú ideig tartó rossz minőségű alvás növelheti a magas vérnyomás, stroke, cukorbetegség, szívroham, elhízás, depresszió kockázatát. E mellett a rossz alvás gyulladáshoz és csökkent immun-funkcióhoz is vezethet.

Mivel az alvás alapvető fontosságú az általános egészség szempontjából, a füldugók éjszakai használata egyértelmű előnyökkel jár. A hangok tompításával, kizárásával általában pozitív változást hoznak a rosszul alvó, vagy zajos környezetben alvó emberek számára.

Lehetséges mellékhatások

A füldugók éjszakai használata általában teljesen biztonságos. Azonban néhány lehetséges mellékhatás előfordulhat, különösen, ha rendszeresen használod őket. Szerencsére a megfelelő óvintézkedésekkel ezek mind megelőzhetők!

Az egyik lehetséges mellékhatás, hogy a füldugók visszanyomhatják a fülzsírt a fülbe, annak felhalmozódását okozva. Ez később számos problémát kiválthat, mint például fülzúgás, vagy akár átmeneti halláskárosodás is felléphet. A megelőzéshez fülzsíroldó spray használata javasolt!

A füldugók ritkán fülfertőzést is okozhatnak. Jellemzően akkor, ha a füldugó nincs rendszeresen tisztítva, vagy cserélve. Ilyenkor megtelepedhetnek a füldugó felületén különféle baktériumok. A fülfertőzés gyakran erős fájdalommal jár, és előfordulhatnak tartós szövődmények is. A megelőzéshez a füldugó rendszeres tisztítását, és a termékleírásban szereplő gyakorisággal való cseréjét kell szem előtt tartanod. Ha már kialakult a probléma, minél előbb keress fel egy orvost!

Füldugó típusok

A füldugókat általában szellőzőnyílással rendelkező, és azzal nem rendelkező típusokra osztják. A szellőzőnyílásos füldugókon van egy lyuk, amely segít kiegyenlíteni a fülben lévő légnyomást. Ezek elsősorban a repüléshez és a búvárkodáshoz javasoltak, alvás közben nem működnek jobban, mint a szellőzőnyílás nélküli változat.

Ezenkívül a füldugókat alapanyaguk szerint csoportosíthatjuk:

1. Hab: a habszivacs füldugó egy kedvező árú megoldás alváshoz. Puhaságuk miatt jó választásnak bizonyulnak még oldalt alvóknak is. További előnyük, hogy többször, de nem korlátlanul használhatók egymás után, és erős decibel szűréssel rendelkeznek, és rugalmas anyaguknak köszönhetően tökéletesen felveszik a fül formáját. Hátrányuk viszont, hogy porózus anyaguk jó környezetet biztosít a baktériumok számára, ezért gyakran kell cserélni őket.

2. Viasz: a viaszos füldugók könnyen formázhatók a fül méretéhez. Nagyon kényelmes választás egy viaszos füldugó az alváshoz és az úszáshoz egyaránt, mivel vízállóak. Hátrányuk, hogy csak egyszer használhatók, illetve nem tökéletesen töltik ki a fül ürgét, ha nem megfelelően vannak megformázva.

3. Szilikon: A puha szilikon füldugók hasonlóan kényelmesek, mint a viasz és hab füldugók, és egyben tökéletes illeszkedést is biztosítanak. Legnagyobb előnyük, hogy enyhe melegvizes, szappanos lemosással sokáig újra használhatók. Hátrányuk, hogy a nagyon erős zajok esetén néhányan úgy érzik, nem olyan hatékonyak a hangok kizárásában, mint az előbbiekben felsorolt típusok. 

A füldugók helyes használata alvás során

A füldugók helyes használata csökkentheti a mellékhatások kockázatát. Csak kövesd az alábbi lépéseket:

  1. Viaszos és hab füldugó esetén tekerd a füldugót tiszta ujjakkal, amíg elég keskeny nem lesz ahhoz, hogy elférjen a füledben. Húzd el finoman a fülcimpádat lefelé. Helyezd be a füldugót elég mélyre ahhoz, hogy jól kizárja a hangokat. De ne told túl mélyre, mert fennáll annak a veszélye, hogy irritálja a dobhártyát és a hallójáratot.
  2. Ha habszivacs füldugót használsz, tartsd a kezed a füled felett, amíg a füldugó ki nem tágul, és teljesen ki nem tölti a füledet. 
  3. A szilikon füldugó nem igényel formázást, de mindenképp figyelj a rendszeres tisztításra!
  4. Ha eldobható füldugót használsz, ügyelj arra, hogy néhány naponta cseréld ki őket. 
  5. Ha szeretnéd élettartamukat meghosszabbítani, megpróbálhatod minden nap kimosni őket enyhén szappanos meleg vízben. Mindenképp győződj meg róla, hogy teljesen megszáradt, mielőtt behelyeznéd őket újra a füledbe.

A lényeg

Ha általában rosszul alszol, vagy hangos, zajos körülmények között kell aludnod (horkoló szobatárs, utcai zajok, közeli szórakozóhely, stb.) a füldugó használata nagyszerű lehetőség az alvás minőségének javítására. Egyéni adottságok és a hangok erőssége függvényében bármelyik füldugó típus kiváló szolgálatot tehet. 

A legfontosabb amire figyelned kell, hogy rendszeresen tisztítsd, vagy cseréld le a füldugódat, hogy ne alakuljon ki fülfertőzés, és soha ne helyezd be túl mélyen a füledbe!

Tudj meg többet az alvásról!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.  enlightened

Tartalomhoz tartozó címkék: pihentető alvás