Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A fogcsikorgatás lelki okai: alvászavarok, szorongás és stressz a háttérben

A fogcsikorgatás lelki okai: alvászavarok, szorongás és stressz a háttérben

A fogcsikorgatás Európában a lakosság 25 százalékát érinti, többnyire fiatal nőket és férfiakat, de gyakran előfordul gyerekeknél is. Tanulmányok szerint a hátterében az esetek többségében lelki okok húzódnak meg.

A bruxizmus, vagyis az állkapocs izmainak öntudatlan összeszorítása elsősorban a jelentős feszültségben és stresszben élő embereknél fordul elő. Egy idő után persze további számos problémát és kellemetlenséget okoz, így nagyon fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés. Mik pontosan az éjszakai fogcsikorgatás lelki okai, és hogyan küzdhetsz ellene?

Kezdjük a fogszorítás lelki okaival!

Az elfojtott agresszió szerepe

Talán meglepő lehet, de őseinkig visszavezethető a jelenség eredete. Már elődjeinknél is az állkapocs volt a védekezésre és az agresszió kimutatására szolgáló legfőbb szerv. Hasonló viselkedés figyelhető meg a kisgyermekeknél is, akik a fogak szorítását, mint elsődleges reflexeket használják harag vagy elégedetlenség kifejezésére. A harapás kisgyermekkorban nagyon gyakori, a babák és az egy-két éves csemeték előszeretettel mélyesztik bele a fogukat jóformán bármibe és bárkibe.

Az evolúció eredményeként az állkapocs őrlése, csiszolása, és a fogak összeszorítása ma már az elfojtott agresszió tünete. Általában akkor jelentkezik, ha nem tudunk megbirkózni a stresszel vagy a negatív érzelmekkel. A stresszes helyzetekre a test fokozott izomfeszüléssel válaszol. Ez néhány másodperctől akár egy óráig is eltarthat (persze kisebb szünetekkel).

Éjjel és nappal is egyaránt előfordulhat

Ha azt gondolod, hogy az öntudatlan fogcsikorgatás olyan jelenség, amely csak éjszaka fordul elő, akkor tévedsz! Az állkapocs túlzott mozgása bár leggyakrabban éjszaka jelentkezik, sokaknál nappal ugyanúgy előfordul.

A nappali fogcsikorgatás mögött is igen gyakran lelki okok állnak. Ilyen lehet például, amikor fokozott koncentrációt igénylő feladatot végzel. Vagy, ha valamilyen negatív hatás ér a nap folyamán, amitől ideges leszel: rossz hírt kapsz, kellemetlen munkahelyi problémával vagy épp rád irányuló túlzott elvárásokkal találkozol. A mindennapi élet részévé vált általános stresszhelyzetek is erősítik a fogcsikorgatást: a felgyorsult világ, a túlzott közösségi média használat.

A folyamat sokaknál önkéntelenül működik, sőt sokszor tudatában sincsenek a jelenségnek.

Alvászavarok a fogcsikorgatás hátterében

Ismeretes, hogy a bruxizmus ritkán fordul elő önmagában. A kutatások több esetben is rávilágítottak, hogy gyakrabban fordul elő azoknál, akik más alvászavarban is szenvednek.

A fogcsikorgatás lelki okai közül a legkézenfekvőbb, hogy azok az emberek, akik krónikus stressztől és ennek következtében tartós fáradtságtól szenvednek, gyakrabban küzdenek alvási problémával és különféle alvászavarral is. Ezzel együtt sokkal nagyobb valószínűséggel csikorgatják a fogukat éjszaka, alvás közben.

De az olyan nem lelki eredetű alvászavarok, mint a horkolás vagy az alvási apnoe is fogszorításhoz vezethetnek.

Kutatások szerint azok is a kockázati csoportba tartoznak, akik alvás közben beszélnek, vagy éjszaka gyakran felébrednek, felszínesen alszanak.

Életmódbeli tényezők

Tanulmányok szerint az olyan demográfiai és életmódbeli tényezők, mint a fiatal életkor, a magasabb iskolai végzettség, a dohányzás, a fokozott koffeinbevitel és az alkoholfogyasztás a bruxizmus társtényezői.

A probléma nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti. Számos tanulmány eredménye megerősíti, hogy a fogak csikorgatása a gyerekek 59 százalékánál fennáll.

A dohányosok, a kávékedvelők és a rendszeres alkohol fogyasztók gyakrabban szenvednek fogcsikorgatásban.

Bizonyos gyógyszerek, illetve a nikotin, alkohol, koffein, sőt, az alvás-, depresszió- és szorongásoldó tabletták használata is fokozza az izgatottságot, vagy elalvási, és átalvási problémákat és nappali álmosságot okoz. A fogszorítás szignifikánsan gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek életmódja magában foglalja ezek használatát.

Az éjszakai fogcsikorgatás kellemetlen következményei

És hogy mit okoz mindez? Sajnos a fogak, sőt az egész harapás, állkapocs elváltozását, sérülését.

A tartós fogcsikorgatás hatására a harapásvonal elmozdulhat, ennek következtében pedig megváltozhatnak az arcvonások is. A rágóizmok hosszan tartó és erős feszültsége annak túlnövekedéséhez vezet, ez is torzíthatja az arcvonásokat.

A káros folyamatokra, annak hatásaira, - egyáltalán a fogszorítás tényére - már csak akkor derül fény, amikor erős állkapocs fájdalom vagy akár száj-zárási problémák lépnek fel. Kevéssé ismert következmény, hogy nemcsak az áll vonalában léphet fel a fájdalom, hanem a fejfájás, fülfájás, sőt akár a gerinc fájdalma is tünet lehet. 

A fájdalmakon és a fenti erős tüneteken túl a gyakori fogcsikorgatás a fogak kopásához, és alvászavarokhoz is vezethet. Hosszabb távon sokszor alvási problémát, fáradt ébredést, napközbeni memória és koncentrációs problémákat okozhat.

De mit tehetsz, hogy megvédd magad?

Hogyan kezeld a lelki okokat, hogy megszabadulhass a fogcsikorgatástól?

A legfontosabb lépés a fogcsikorgatás lelki okainak feltárása, majd kezelése, és enyhítése. A mindennapos stressz és a feszültség kontroll alatt tartása. E mellett a fogak mechanikai védelme is kiemelt hangsúlyt kell kapjon a kezelés során. Ezekre mutatunk az alábbiakban pár jó megoldást!

Vess be antistressz súlyozott takarót a fogszorítás ellen!

Miért is ne? Ha az állandó stressz és feszültség miatt jelentkezik az éjszakai fogcsikorgatás, vagy akár alvászavar alakul ki, akkor érdemes az antistressz súlyozott takarót bevetni a probléma kezelésére!

Az antistressz súlyozott takaró nehezebb, mint egy normál paplan. Tanulmányokkal igazolt terápiás hatása, hogy a súlya egyenletes és finom nyomást gyakorol a testre. A kifejtett nyomás tudatosítja a testérzetet, ellazít, és biztonságot áraszt. Használatával a kortizol szintje csökken, hiszen a szervezetnek nem kell teljes reakciókészenlétben lennie többé.

Kutatások szerint ez az egyik leghatékonyabb, nem-invazív, gyógyszermentes megoldás a stressz csökkentésére és a pihenés hatékonyságának növelésére. Gyerekeknél is nagy hatékonysággal és biztonságosan, továbbá mellékhatás mentesen alkalmazható. Tudj meg többet az antistressz súlyozott takarók hatásairól, működéséről!

Használj természetes altató, nyugtató vitaminokat és gyógynövényeket!

Ha nálad is lelki okokra visszavezethető a fogcsikorgatás, érdemes tenni egy próbát. Ezek nem okoznak hozzászokást, és hosszú távon is biztonságosan alkalmazhatóak. Köztudott, hogy egyes gyógynövény kivonatok bizonyítottan oldják a feszültséget, nyugtatnak és ellazítanak. Ilyenek például a Valeriana, a sárgadinnye kivonat, az Ashwaghandha. Az idegek, izmok működésében fontos szerepe van a magnéziumnak, míg az L-triptofán az alváshormon (melatonin) előfutárának számít.

A Flow mikrobiológiai vizsgálaton átesett kapszulái mindezen jótékony összetevőket tökéletes kombinációban tartalmazzák. Így jó szolgálatot tehetnek a fogcsikorgatás elleni küzdelemben is. Tudj meg többet az alvás segítő vitaminról!

Szerezz be fogcsikorgatás elleni sínt a fogaid mechanikai védelmére!

Egyetlen fogcsikorgatás elleni sín, akár az alsó, akár a felső fogsoron viselve, és arra megfelelően ráillesztve hatékonyan meggátolja a fogak súrlódását. Védi a fogak, a fogzománc, és az állkapocs épségét. Már 14 éves kortól használhatók a melegvizes módszerrel testre szabható fogvédők.

A fogcsikorgatás hátterében tehát a leggyakrabban lelki okok állnak. Előfordulhat felnőtteknél és gyerekeknél, éjszaka és nappal egyaránt. A káros hatások megelőzése vagy enyhítése nagyon fontos! És minél előbb elkezded, annál többet teszel hosszú távú egészségedért.

A fogcsikorgatás elleni sín a mechanikai védelmet biztosítja. Ilyen formán egy nagyon is fontos és gyors megoldás az éjszakai fogcsikorgatás negatív következményeinek megelőzésére vagy enyhítésére. Ugyanakkor amennyiben a fogszorításnak lelki okai vannak, azaz tartós, kezeletlen stressz, állandósult feszültség okozza, mindenképp fontos a probléma gyökerét kezelni! A fentebb bemutatott eszközök ebben jó segítségedre lehetnek. A fogcsikorgatáson túl ezek általánosságban is javítják az alvásminőséget, kipihent és felfrissült ébredést és energikus nappalokat biztosíthatnak.

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.  enlightened

*forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7793806/
http://www.bruxism.org.uk/causes-of-bruxism.php?PHPSESSID=js27gerfq68spfeh55htg9gjd6

Tartalomhoz tartozó címkék: fogcsikorgatás