Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elalvás előtti szorongás: mi mindentől félünk és hogyan küzdjünk meg vele?

Elalvás előtti szorongás: mi mindentől félünk és hogyan küzdjünk meg vele?

Az esti órák sokak számára nem csak a pihenés, hanem a napi stressz és aggodalmak levezetésének időszakát is jelentik. Többek között ezért is az elalvás előtti szorongás egy gyakori jelenség, amely akadályozza a nyugodt alvást, sőt komoly hatással lehet a mindennapi életminőségre. 

De vajon mi áll ennek a jelenségnek a hátterében, és hogyan kezelhető? Mutatjuk cikkünkben!

Röviden az elalvás előtti szorongásról

Az elalvás előtti félelem a legtöbb esetben az az állapot, amikor valaki próbál elaludni, de az agya túlterhelt a napi események, a munkahelyi és családi problémák, vagy a jövővel kapcsolatos aggodalmak miatt

Az elalvás előtti szorongás egyik különösen frusztráló de ritkább formája az, amikor a szorongás középpontjában maga az elalvás képessége áll. Ebben az esetben nem csupán az élet más területeivel kapcsolatos aggodalmak miatt vagyunk stressz alatt, hanem attól is félünk, hogy egyszerűen képtelenek leszünk elaludni. Ez a jelenség gyakran alakul ki akkor, ha korábban már tapasztaltunk alvási nehézségeket, és amiatt aggódunk, félünk, netán pánikolunk elalvás előtt, hogy ezek ismételten elő fognak fordulni.

Az elalvás előtti szorongás és félelem gyakran összefügg az általános szorongásos alkattal, de akár önálló problémaként is megjelenhet.

Mi mindentől szorongunk? Sajnos számtalan dolog miatt...

 • munkahelyi problémák és stressz
 • pénzügyi helyzet miatti aggodalom
 • személyes kapcsolatok terén jelentkező nehézségek: munkahely, család, barátok
 • a világban zajló események (háború, COVID)
 • egészségügyi problémák (saját, vagy szeretteink egészsége)
 • az elkerülhetetlen változások és az azokkal kapcsolatos bizonytalanság, mint például munkahelyváltás, költözés, vagy más fontos életszakaszok átélése
 • magány és elszigeteltség, az emberi kapcsolatok hiánya vagy elégtelensége
 • alacsony önbizalom és önbecsülés, esetleges kudarcok miatti félelem
 • iskolai, munkahelyi vagy sportteljesítményhez kapcsolódó elvárások miatti szorongás
 • környezeti és globális problémák, mint például a klímaváltozás, környezetszennyezés, és a természeti erőforrások túlhasználata miatti aggodalom
 • digitalizálódó világ és közösségi média által generált nyomás, összehasonlítások és a negatív online interakciók
 • specifikus eset az alvásra és az elalvás folyamatára vonatkozó szorongás azzal kapcsolatban hogy nem tudunk elaludni, vagy nem leszünk képesek kipihenni magunkat.

Mi a szorongás gyökéroka és milyen hatása van?

Az elalvás előtti szorongás gyökéroka összetett lehet, általában több tényezőből együttesen adódik, továbbá egyénenként eltérő lehet. Gyakran állnak mögötte biológiai, pszichológiai, és környezeti tényezők egyaránt. 

 1. Biológiai: genetika, mint öröklött hajlam a szorongásra, az agyműködés egyensúlyhiánya, vagy egészségügyi problémák és betegségek
 2. Pszichológiai: korábbi traumatikus élmények, tanult viselkedési formák, pesszimista gondolkodásmód
 3. Környezeti: stresszes életkörülmények, társadalmi és kulturális elvárások, az élet változásai

Az elalvás előtti félelem aktiválja a szervezet stresszválaszát, ami megnehezítheti az elalvást. Ez egy ördögi körhöz vezethet, ahol a nem pihentető alvás miatt a következő nap még nagyobb szorongást élünk át, ami tovább rontja az alvás minőségét.

A rossz alvásminőség hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat, beleértve a szívbetegségek, a cukorbetegség, és a depresszió kockázatának növekedését.

Az elalvás képességétől való szorongás általában este, lefekvés előtt jelentkezik, amikor az egyén elkezdi túlaggódni, hogy képes lesz-e elaludni. Ez az aggodalom fiziológiai stresszválaszt válthat ki, amely megnehezíti az elalvást – például megnövekedett szívverés, izzadás, vagy az elmének túl aktív állapota. Az elalvásra való képtelenség ezen félelme tehát önmagát valóra váltó jóslattá válhat.

Hogyan győzd le az elalvás előtti szorongást?

Az elalvás előtti szorongás legyőzése komplex feladat, amely türelmet és következetességet igényel. A megfelelő stratégiák és eszközök alkalmazásával azonban jelentős javulás érhető el az alvás minőségében, csökkentve ezzel az éjszakai szorongást és elősegítve a pihentető alvást.

Küldetésünk, hogy természetes, gyógyszermentes megoldást ajánljunk, amelyek segíthetnek a nyugodtabb alvás elérésében.

 1. Altató helyett használj L-triptofán tartalmú étrend kiegészítőt, mely nyugtató hatása hozzászokás mentesen segíthet az elalvásban. Próbáld ki a FLOW Relax&nNight alvás segítő vitamin egyedülálló receprúráját.
 2. Egy alvásterápiás súlyozott takaró testet körbe ölelő finom nyomása jelentősen csökkentheti a szorongást és a stresszt, ezáltal elősegítve a nyugodt, pihentető alvást. Hatásosságát tudományos kutatások és vásárlói visszajelzések is igazolják! Tudj meg többet itt: MORGEN Blankets súlyozott takarók
 3. Egy jól megválasztott anatómiai párna segít ha kényelmesebbé akarod tenni az alvási pozíciódat, netán fáj a nyakad, hátad, vagy reflux tünetei miatt nem alszol jól.  
 4. A hálószobában bevethetsz többféle illóolajat relaxációhoz, az alvás támogatására, akár párologtatva, akár párnára csepegtetve. Válassz ehhez levendula illóolajat vagy egy nyugtató levendulás szempárnát.
 5. Sőt ma már léteznek olyan fény és hang készülékek, melyek segítenek az alvásra hangolódni természetes úton.
 6. Ha bizonyos egészségügyi problémák mint például horkolás, éjszakai fogcsikorgatás zavarják alvásod, erre is léteznek hatékony műtét mentes horkolás elleni megoldások.
 7. Ha a túlzott fények miatt nem alszol jól válassz olyan alvómaszkot, mely tökéletes elsötétítést biztosít. A zavaró zajokat pedig kizárhatod szivacsos, vagy speciális akusztikus füldugóval is.
 8. Egyre bővülő szakmai blogunkban számos más cikket találsz a pihentető alvásról: elalvás előtt rutin, alvás segítő tippek, alváshigiénia kialakítása, stb.

Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.   enlightened

Tartalomhoz tartozó címkék: álmatlanság pihentető alvás