Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Éber alvás - avagy mi történik, ha felületesen alszol? Okok, következmények és lehetséges gyógymódok

Éber alvás - avagy mi történik, ha felületesen alszol? Okok, következmények és lehetséges gyógymódok

Ebben a cikkben megmutatjuk, mit jelent és milyen hatással van szervezetedre az éber alvás. Azt is megtudhatod, hogy milyen módon segíthetnek az egészséges életmód, és különféle természetes alvás segítő megoldások az alvás minőségének javításában!

Hiszünk abban, hogy a jó alvás természetes, gyógyszermentes úton is elérhető kellő gyakorlással, odafigyeléssel és türelemmel. Vesd bele megad a témába, ne vedd félvállról az éber alvást!

Mi történik, amikor alszol?

Az éjszakai alvás során két alvási fázis váltakozik folyamatosan:

 1. NREM - magyarul szemmozgás nélküli alvás (non rapid eye movement)
 2. REM - gyors szemmozgásos alvás (rapid eye movement)

Az elalvás folyamata több egyre mélyülő, szemmozgás nélküli (NREM) alvásciklussal kezdődik, amit végül a gyors szemmozgással járó periódus (REM) zár le. Egy teljes alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, és egy éjszaka alatt általában 4-5-ször ismétlődik meg. 

Érdekesség, hogy az éjszaka előrehaladtával a NREM alvás hossza egyre csökken, míg a REM fokozatosan nő. Az egyes alvásfázisok hossza az életkorral is változik, az életkor előrehaladtával a REM szakasz hossza általában csökkenni szokott. Az egyes szakaszok hossza és intenzitása változhat még egyéni adottságok és az életmód jellemzői alapján.

Mit tekintünk éber alvásnak?

Az optimális alvásminőség és a testi, szellemi frissesség eléréséhez fontos, hogy az összes alvási fázist megfelelően végigéljük. Ha ez valami miatt sérül, akkor éber vagy felszínes, felületes alvásról beszélhetünk. 

Az éber alvás tehát azt jelenti, amikor felszínesen alszol, nem süllyedsz bele a mély álom fázisába.

Ezt tapasztalhatod:

 • általában éjszaka könnyen, és / vagy gyakran felébredsz minden zajra, neszre, vagy akár látszólag ok nélkül
 • gyakran forgolódsz
 • nyugtalan az álmod
 • gyakori mikro-ébredéseket tapasztalsz
 • diagnosztizáltak nálad alvászavart

Az alvászavarok illetve az éber, felületes alvás jelentős hatással lehetnek az egészségedre és jól-létedre, az agyad és a tested működésére, ezért fontos figyelni az alvási szokásokra és szükség esetén szakértő segítségét kérni.

Mi történik a testben és az agyban az éber alvás során?

Általánosságban az éber alvás esetén nem következik be, vagy csak rövid ideig tart a mély alvás fázisa. Ezáltal az alvás nem pihentető, nem mennek végbe az alvás által kiváltott hasznos folyamatok, azaz nem történik meg:

 • a szervezet, 
 • az agy 
 • és a memória regenerációja.

Az éber alvás következményei lehetnek

Elmaradó testi regeneráció: a mély alvás alatt történik a növekedési hormonok felszabadulása, amelyek fontosak az új sejtek képződéséhez és a szervezet szöveteinek regenerálódásához. Ha csak felszínesen tudsz aludni, ez elmaradhat.

Az immunrendszer gyengül: A mély alvás során az immunrendszer is aktívabb, és a szervezet képes hatékonyabban küzdeni a fertőzések ellen. Láthatod, hogy az éber alvás ezt a funkciót is negatívan befolyásolhatja.

Nehezebbé válik a koncentráció és a tanulás: A mély alvásnak kiemelkedő szerepe van a memória konszolidációjában és a tanulás folyamatában. Ha éberen alszunk, ezt is kockáztatjuk.

Fokozott fáradtság, a teljesítmény csökkenése: Mivel a regenerációs folyamatok nem zajlanak le hatékonyan, ha éber alvó vagy reggel fáradtnak és kimerültnek érezheted magad.

Hosszú távon az éber alvás kapcsolatba hozható számtalan lelki és fizikai egészségügyi problémával: szívbetegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, stb.

Az éber alvás hátterében számos ok állhat

 • stressz
 • szorongás
 • életmódbeli tényezők (mozgáshiány, alkohol, dohányzás, későn fogyasztott kávé)
 • rossz alváshigiénia
 • gyógyszerek szedése (különösen altatók és nyugtatók!)
 • környezeti tényezők (túl magas hőmérséklet a hálószobában, erős fény, vagy zaj)
 • sőt a különféle alvászavarok, amelyek megakadályozzák a mély alvás elérését.

Hogyan segíthetsz természetes módon az éber, felületes alváson?

Most nem jövünk azzal, hogy kapj be egy altatót, nyugtatót. Hiszünk abban, hogy a jó alvás természetes, gyógyszermentes úton is elérhető kellő gyakorlással, odafigyeléssel és türelemmel. 

Összegyűjtöttünk számtalan információt olyan természetes módszerekről, melyek altató nélkül is hozzásegíthetnek a mélyebb, hosszabb és minőságibb alváshoz. A lenti linkeken még több hasznos információt is olvashatsz. Vesd bele megad a témába, ne vedd félvállról az éber alvást!

Vezess be egy jól átgondolt, stabil alvás előtti rituálét!

A relaxációs technikák, mint a meleg fürdő vagy olvasás segíthetnek az elme nyugtatásában. Blogcikkeinkben még több ötletet olvashatsz: az egészséges alváshigiéniáról, különféle alvás segítő készítményekről, relaxációs légzőgyakorlatokról, és találsz egy átfogó cikket is alvás segítő tippekről szakértők tollából. 

Optimalizáld az alvási környezeted! 

Egy csendes, sötét és hűvös szoba sokat segít a megfelelő alvás minőség fenntartásában. Ha nehéz kizárni a zavaró zajokat vagy fényeket, akkor nagyon sokat segíthet egy magas zajszűréssel rendelkező füldugó, vagy egy fénykizáró, tökéletes elsötétítést biztosító alvómaszk.

Gyógyszerek helyett használj természetes melatonin pótlást, serkentést! 

Válassz természetes, nem szintetikus alvás segítő vitaminokat, vagy a melatonin termelést fokozó alvásterápiás súlyozott takarót, amelyek segíthetik az alvási ciklusok szabályozását.

Kövesd facebook oldalunkat, blogunkat, iratkozz fel hírlevelünkre! 

Hiszen láthatod, hogy rendszeresen foglalkozunk az alvási problémákkal, és minden esetben próbálunk gondosan válogatott, természetes alvás segítő megoldásokat javasolni. Magunk is küzdöttünk alvászavarokkal, tudjuk milyen. 

Vegyél igénybe szakértői segítséget!

Ha a természetes módszerek csak korlátozottan segítenek, akkor se fordulj altatóhoz, keress fel inkább egy alvásspecialistát, alvásszakértőt. Ne hanyagold el az éber alvás kihívásait, mivel hosszú távon komoly következményekkel járhat az egészségedre nézve!

Tudj meg többet az alvásról!

enlightened További extra alvás segítő tippekért kövesd facebook és instagram oldalunkat, és olvasd rendszeresen a blogunkat Fontos tudnod, hogy az alvás problémáddal nem vagy egyedül. Csatlakozz aludni vágyó közösségünkhöz, és meríts ötleteket a jobb alvás felé vezető úthoz! Hiszen láthatod, hogy átfogóan foglalkozunk az alvási problémákkal, melyekre számtalan szakértelemmel válogatott, természetes, gyógyszermentes alvás segítő megoldást is találsz nálunk.  enlightened

Tartalomhoz tartozó címkék: álmatlanság alvászavar